Het wordt steeds duidelijker dat de invloed van extreemlinkse groeperingen een gevaarlijke en polariserende invloed uitoefent op onze onderwijsinstellingen. De nieuwste aanwinst in deze zorgwekkende trend is de Design Academy Eindhoven (DAE), die besloten heeft om de samenwerking met twee vooraanstaande Israëlische ontwerpscholen, de Bezalel Academy of Arts and Design en het Shenkar College of Engineering, Design and Art, tijdelijk te verbreken. Deze beslissing, genomen in samenspraak met de medezeggenschapsraad en de raad van toezicht, komt naar aanleiding van de oorlog in Gaza en de daaropvolgende protesten. Wat een laffe appeasement politiek!
Dit besluit is niet alleen een knieval voor extremistische activisten, maar ook een aanval op de academische vrijheid en de internationale samenwerking die zo essentieel is voor de vooruitgang van onderwijs en wetenschap. Het bestuur van de Design Academy stelt in een e-mail aan studenten en personeel dat het besluit voortkomt uit een “diep multiculturele” benadering en het belang van rekening houden met verschillende zienswijzen op het conflict in Gaza. Echter, deze uitleg maskeert slechts de feitelijke capitulatie voor een kleine, maar luide minderheid die streeft naar de isolatie van Israël.

Het stoppen van de samenwerking vanaf het herfstsemester, en de mogelijke definitieve breuk daarna, zet een gevaarlijk precedent. Deze beslissing komt na een landelijke oproep waarbij petities en open brieven op sociale media circuleerden, waarin kunstacademies worden aangespoord om hun banden met Israëlische instellingen te verbreken. Het is schokkend dat een instelling als de DAE zwicht voor dergelijke druk, in plaats van op te staan voor academische integriteit en samenwerking.

Ook de Technische Universiteit Eindhoven is onder druk gezet om haar banden met Israëlische onderwijsinstituten te verbreken, hoewel zij vooralsnog standhoudt. Het is verheugend dat bedrijven in de Brainportregio geen aanleiding zien om met Israëlische ondernemingen te breken, en hun principiële standpunt moeten we toejuichen.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met het partijkartel EN het mediakartel. Wij willen een ALTERNATIEVE stem zijn. Steun jij ons daarin? Ben jij blij met ons alternatieve geluid? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons de kartelmedia én het partijkartel te bestrijden, elke dag opnieuw!

Deze gebeurtenissen tonen aan hoe een klein, maar extreemlinkse en radicaal element probeert onze onderwijsinstellingen te gijzelen en te dwingen tot acties die niet alleen schadelijk zijn voor de internationale samenwerking, maar ook voor de academische vrijheid. Het is aan ons, als samenleving, om deze trend te keren en te vechten voor een open, vrije en collaboratieve toekomst voor al onze academische instellingen. We moeten deze radicale invloeden afwijzen en vasthouden aan de waarden van samenwerking en dialoog die onze samenleving sterk maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *