Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere.© BELGA

Vooruit heeft haar eisenbundel klaar voor Vlaamse regeringsdeelname. Hun rode lijn: een gratis warme maaltijd voor elk kind. En Caroline Gennez moet dat als Vlaams boegbeeld voor elkaar krijgen.

Arnout Gyssels

“Sommige partijen lijken vergeten te zijn dat het op 9 juni ook Vlaamse verkiezingen zijn”, zegt Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere, een allusie op het feit dat het bij N-VA al federaal is wat de klok slaat. “En voor Vooruit is dat Vlaamse niveau heel belangrijk. Daarom lieten wij als enige partij onze Vlaamse maatregelen doorrekenen door het federaal planbureau. Wij willen Vlaams een radicale sociale ommezwaai.”

Om haar woorden kracht bij te zetten houdt Depraetere haar betoog op het Martelaarsplein in Brussel, tegenover de ambtswoning van de Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). “Het heeft weinig zin om federaal de pensioenen op te trekken, als de Vlaamse regering de ouderenzorg duurder maakt”, zegt Depraetere. “Het heeft weinig zin om federaal de minimumlonen te verhogen als de Vlaamse regering de crèches duurder maakt. Tien jaar rechts beleid heeft van Vlaanderen een sociaal kerkhof gemaakt.” De zerken hebben de socialisten zelf meegenomen, om hun woorden kracht bij te zetten.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez wordt het Vlaamse boegbeeld voor Vooruit.© Kris Van Exel

Aan huidig federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez om daar verandering in te brengen. Zij wordt het socialistische boegbeeld op het Vlaamse niveau. “Onze hoofdonderhandelaar”, zegt Depraetere. Voor haar ministerschap zetelde Gennez al sinds 2014 onafgebroken in het Vlaams Parlement. Als één van de weinigen in haar partij met ervaring in regeringsonderhandelingen, werd ze in 2020 al ingeschakeld om het federaal regeerakkoord mee vorm te geven.

Alles bijeen wil Vooruit 2 miljard euro investeren in kinderen en jongeren. 1 miljard daarvan gaat naar investeringen in het onderwijs. Met als absolute rode lijn: gratis een warme maaltijd voor elk kind in het basis- en kleuteronderwijs. “1 op 10 leerlingen heeft honger in de klas of heeft geen gezonde maaltijd in de boterhamdoos”, zegt Gennez. “Sommigen doen daar lacherig over, maar het is bittere ernst. Dit gaat om 60.000 kinderen in Vlaanderen, drie Sportpaleizen vol. Op een lege maag kun je niet leren.”

Daarnaast willen de socialisten schoolplicht vanaf 3 jaar, een herwaardering van het praktijkgericht onderwijs en een maximumfactuur in het middelbaar onderwijs, zoals die nu al bestaat in het basisonderwijs.

Belasting op gokken

In de kinderopvang moet er plaats zijn voor ieder kind en moet de kind-begeleiderratio gevoelig naar beneden. Eén begeleider moet zich maximaal over zes kinderen ontfermen, nu zijn dat er negen. De factuur moet gevoelig naar beneden door elke plaats inkomensgerelateerd te maken en 130 dagen gratis aan te bieden. Daar staat dan wel tegenover dat het fiscaal voordeel sneuvelt. Daarnaast stelt Vooruit ook stevige investeringen in Welzijn, Openbaar Vervoer en Wonen voor.

En – ze weten maar al te goed dat de vraag zal komen – ze zeggen er meteen ook bij waar ze het geld willen halen. 724 miljoen euro door het gunstregime voor familiebedrijven in de schenkbelasting te schrappen. Een belasting op gokken van 5 procent van de inleg moet 1,1 miljard euro in het laatje brengen. En nog eens 515 miljoen euro voor een spitsheffing op personenwagens op de grote verkeersassen. Tel daar nog eens de verschuivingen binnen de bevoegdheden bij en de socialisten hebben zelfs nog een marge van 722 miljoen euro over.

LEES OOK. Vooruit wil de tanker op onderwijs keren. Gennez: “Het roer moet helemaal om”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *