De uitspraken van Derksen van gisteravond in Vandaag Inside hebben een storm van kritiek losgemaakt, waarbij zelfs de Derksenmissionair premier Mark Rutte zich niet onbetuigd laat. Rutte reageerde in het Fries, impliciet de kant van De Hoop kiezend en met een waarschuwing aan Derksen: “En Johan, knoop dit yn dyn earen.” Dit is niet alleen een zeldzame interventie van de premier in een mediarel, maar ook een ongekend politiek signaal. Rutte kiest hier duidelijk positie tegen wat hij ziet als onrechtvaardige kritiek op een jonge politicus.

Goeie reaksje, @HabtamudeHoop. En Johan, knoop dit yn dyn earen!

Laat je niet vertellen wie je bent of waar je thuis hoort. Nooit, door niemand. Ik ben Fries en daar ben ik trots op. En verder ga ik vandaag gewoon weer aan het werk.

De discussie gaat echter dieper dan een simpele mediarel. Derksen voert aan dat zijn kritiek niet rasgericht is, maar dat hij bezwaar maakt tegen overheidsuitgaven aan de Friese taal tijdens een bezuinigingsronde. Maar in plaats van een zinnige discussie over provinciale autonomie en taalpolitiek, verwordt het tot een persoonlijke aanval. Een typisch Derksen-moment: provoceren om aandacht te krijgen, zonder veel zorg voor de gevolgen of de nuance.

Je ouders zijn Fries, je thuis is een Friese boerderij. Je groeit op in Friesland. Je spreekt Fries. Je houdt van Friesland. Frieser wordt het niet.

Een oproep aan wie zich aangesproken voelt: stop dit racisme en behandel de ander gewoon met respect.

‘Die @HabtamudeHoop is geen Fries. Ik ben toch ook geen Surinamer.’ Johan Derksen meent dat het in het Friese Wommels opgegroeide TK-lid Habtamu geen recht heeft om zich Fries te noemen en geen recht van spreken heeft over Fries taalbeleid. Krankjorem!@gl_pvda @vandaaginside

De reacties uit politieke hoeken zijn heftig. GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans spreekt van “racisme” en roept op tot respect en tolerantie. Hugo de Jonge noemt de uitspraken van Derksen “schaamteloos” en een vorm van “alledaags racisme” schrijft het AD. Beide politici zien in de woorden van Derksen een grotere trend van onverdraagzaamheid die bestreden moet worden.

Laat je niet vertellen wie je bent of waar je thuis hoort. Nooit, door niemand. Ik ben Fries en daar ben ik trots op. En verder ga ik vandaag gewoon weer aan het werk.

Habtamu de Hoop zelf blijft er nuchter onder. Zijn reactie in het Fries op Derksen en zijn besluit om zich verder niet in de discussie te mengen maar “gewoon weer aan het werk” te gaan, tonen zijn prioriteiten: politiek die ertoe doet, niet de vliegende kiezelstenen van mediastormen.

Johan Derksen daarentegen, blijft onverstoord door de kritiek in het AD. Zijn houding is typerend: hij accepteert de consequenties van zijn uitspraken en blijft bij zijn standpunt, hoe onpopulair of controversieel ook. Het toont aan dat in Nederland, zelfs in tijden van polarisatie, er nog ruimte is voor een breed scala aan meningen, hoe scherp of ongefilterd ook.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de oorlog van de overheid tegen onze BOEREN. Jij ook? Steun het geweldige initiatief van EerlijkEten, FVD, De Dagelijkse Standaard en onze eigen trotse Nederlandse boeren dan! Bestel een mooie Box met het beste vlees, met de lekkerste groente, fruit en aardappelen van EerlijkEten en krijg al die fantastische producten DIRECT van het land van de Nederlandse boer. Geen tussenmensen er tussen in. Geen supermarkten. Geen toegevoegde hormonen. En vooral geen waardeloze vaccins die het vlees feitelijk vergiftigen! Schrijf je VANDAAG nog in!
Deze rel legt bloot hoe media, politiek en persoonlijke overtuigingen kunnen botsen in het publieke debat. Het toont de kracht van woorden en de impact van mediafiguren op de nationale discussie. Maar bovenal herinnert het ons eraan dat in een democratie, ook woorden die weerstand oproepen, gehoord mogen worden, hoezeer ze ook ontregelen. Om 21:35 uur wordt er zeker nader ingegaan in Vandaag Inside op deze rel. Kijken dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *