Donald Trump heeft van de rechter opnieuw een boete gekregen voor het overtreden van zijn spreekverbod. Het is al de tiende keer sinds de start van het proces tegen hem dat hij beboet wordt. De rechter sprak dan ook klare taal tegen de Amerikaanse oud-president.

Guy Stevens

Vandaag om 15:54

Een nieuw week in het proces tegen Trump rond het zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels, een nieuwe rel. De oud-president kreeg van rechter Juan Merchan al voor de tiende keer een boete van 1.000 dollar opgelegd omdat hij het spreekverbod dat in zijn proces geldt geschonden heeft. Trump heeft al meermaals juryleden aangevallen op zijn eigen sociale medium Truth Social en bij andere media, en volgens Merchan brengt hij die zo in gevaar.

In dit geval had Trump in een op 22 april uitgezonden interview gezegd dat de jury “te snel gekozen was”. “95 procent van hen zijn Democraten. Alles daar is van de Democraten.”

Toen hij de boete gaf, sprak Merchan ook dreigende taal aan het adres van de oud-president. “Meneer Trump, zoals u weet heeft de openbaar aanklager drie afzonderlijke moties ingediend om u strafrechtelijk te veroordelen voor minachting. Het lijkt erop dat de boetes van 1.000 dollar voor u geen afschrikmiddel zijn”, zei hij. “U bent de voormalige president van de Verenigde Staten en mogelijk ook de volgende president… Maar ik moet mijn job doen, en een deel daarvan is het beschermen van de waardigheid van het rechtssysteem.”

“Het lijkt erop dat de boetes van 1.000 dollar voor u geen afschrikmiddel zijn”

Juan Merchan

Rechter, tegen Trump

Merchan noemde de daden van Trump “een directe aanval op de rechtsstaat”. “Ik kan dan ook niet toestaan dat dit zo doorgaat. Dus hoezeer ik ook geen gevangenisstraf wil opleggen… Ik wil dat u begrijpt dat ik dat wel zal doen, indien nodig en gepast.” Voor overtredingen van het spreekverbod kan een rechter in New York boetes van maximum 1.000 euro opleggen, maar ook een gevangenisstraf van maximaal dertig dagen.

Tiende overtreding

Het is al de tiende keer dat Trump zijn spreekverbod tijdens het proces overtreedt. Hij kreeg vorige week al negen keer 1.000 dollar boete en een duidelijke aanmaning om de rechtbank in New York met het nodige respect te behandelen. Omdat hij dat alweer niet deed, kwam er nog een boete bovenop. Hij reageerde in de rechtbank niet op de woorden van rechter Merchan.

Maandag staan op de twaalfde dag van het proces tegen Trump meerdere getuigenissen op de planning, onder meer van Stormy Daniels zelf. De zaak draait rond het zwijggeld dat hij aan haar liet betalen om te vermijden dat zij naar buiten zou komen met de nacht die ze samen doorgebracht hadden. Zij kreeg 130.000 dollar van de president, waar op zich niets mis mee is, maar volgens de openbaar aanklager in New York zou dat campagnegeld geweest zijn dat daar niet voor gebruikt mag worden. Trump houdt al jarenlang vol dat het gaat om een politiek gemotiveerd proces en een heksenjacht.

Rechter Juan Merchan (links) tijdens het verhoor van Hope Hicks, ex-medewerker van Trump.© REUTERS

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *