Het Kremlin heeft zondagavond een verrassende regeringsherschikking doorgevoerd. Sergej Sjojgoe wordt na twee jaar oorlog in Oekraïne uit zijn functie als Defensieminister ontheven.

Vandaag om 21:38

De Russische president Vladimir Poetin heeft Defensieminister Sergej Sjojgoe (68) uit zijn functie gezet. Dat blijkt uit een verrassende regeringsherschikking waarover de Russische persbureaus zondagavond berichten. Hij was al sinds 2012 minister van Defensie en is een oude bondgenoot van Poetin. Sjojgoe zal Nikolai Patroesjev vervangen als secretaris van de Veiligheidsraad, dat kondigde het Kremlin zondag aan. De Veiligheidsraad moet geleid worden door een burger die “openstaat voor innovatie en geavanceerde ideeën”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Sjojgoe krijgt ook een plek in de Militair-Industriële Commissie van de Russische Federatie. Patroesjev zal een andere functie krijgen, maar het is nog niet duidelijk welke dat precies zal zijn.

Poetin heeft Andrej Belousov (65), een voormalige vicepremier die gespecialiseerd is in economie, voorgedragen voor de functie van minister van Defensie. Het parlement moet de nieuwe aanstellingen nog goedkeuren, maar er is vrijwel geen oppositie.

De herschikking komt er vijf dagen nadat Poetin voor de vijfde keer de eed aflegde als president van Rusland. Poetin heeft ook aangegeven dat hij Sergej Lavrov wil aanhouden als minister van Buitenlandse Zaken en Valeri Gerasimov als het hoofd van het leger.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *