Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) neemt het op voor minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). “Alles is in volle transparantie gebeurd”, zegt hij. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verklaarde eerder deze week dat er een onderzoeks­commissie moet komen naar de manier waarop de verlenging van de kerncentrales is afgehandeld door Van der Straeten en de toenmalige CEO van hoogspanningsnetbeheerder Elia, Chris Peeters.

Bron: BELGA

Vorig jaar werd beslist om twee kernreactoren langer open te houden, met het oog op de bevoorradingszekerheid. Volgens de MR-voorzitter is er in de maanden voor die beslissing gelogen om toch maar te kunnen vasthouden aan de kernuitstap. “Of Chris Peeters zelf gelogen heeft, weet ik niet, daarvoor heb je een onderzoekscommissie nodig”, zei hij in een interview. “Maar ik ben ervan overtuigd dat de minister van Energie bepaalde gegevens en rapporten geïnstrumentaliseerd heeft. Elia heeft op die manier een politieke rol gespeeld in dit dossier.”

Tinne Van der Straeten kondigde daarop aan dat ze van plan is om een klacht in te dienen tegen Bouchez wegens laster.

“Alles is in volle transparantie gebeurd en alle documenten zijn vrijgegeven”, zegt Alexander De Croo in een reactie. “Voor mij is dit een achterhoedegevecht, de verlenging is beslist. We zijn er samen in geslaagd om dit zeer moeilijke dossier tot een goede einde te brengen. De rest van Europa, Duitsland bijvoorbeeld, kijkt met afgunst naar wat wij hebben gedaan.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *