Heerste er bij de Nederlanders aanvankelijk vreugde over de finaleplek van Joost Klein en zijn Europapa, dan sloeg dat in de loop van de dag volledig om. De Nederlander was niet aanwezig bij de twee grote repetities van de grote finale. Bij het optreden ’s avonds voor een volle zaal kon de aankondiging van zijn afwezigheid op massaal boegeroep rekenen.

De onduidelijkheid begon iets over twee, wanneer zijn eerste repetitie gepland stond. Met in de zaal een hele mediameute. Joost kreeg van de productie de vijfde plek, vlak voor Israël. In de traditionele vlaggenparade liep hij nog netjes mee, maar toen er moest gezongen worden, was Joost nergens te bespeuren. Zijn rekwisieten werden aanvankelijk klaargezet op het podium, maar inderhaast weer weggeruimd. (Lees verder onder de foto)

Joost Klein tijdens de persconferentie donderdag. Vrijdag tijdens de repetities ontbrak elk spoor van hem.© AFP

Meteen ging het over naar de Israëlische kandidate Eden Golan. De actie zorgde voor verwarring in de zaal. Verwarring die alleen maar toenam met het verstrijken van de tijd en een Joost die niet meer kwam opdagen.

Geruchten

Pas een uur nadien kwam een officieel statement van organisator European Broadcasting Union (EBU). “We onderzoeken momenteel een incident dat werd gerapporteerd waarbij de Nederlandse artiest betrokken was. Hij zal niet repeteren tot nader bericht”, luidde dat kort. Op een extra reactie van de Nederlandse organiserende omroep was het wachten, maar zij bevestigden wat later wel het aangaande onderzoek. “Wij wachten de uitkomst van dit onderzoek af en willen er tot die tijd niets over kwijt.”

Het duurde tot vlak voor de tweede repetitie van de dag, voor het publiek, voordat er een tweede statement kwam. De vaakst gestelde vraag in de persruimte was duidelijk: “Weten jullie al wat meer over wat er met Joost gebeurd is?” Alleen Joost mag het weten, blijkt. De zwijgzaamheid gaf ook ruimte tot speculatie op sociale media. Met heel wat geruchten over een mogelijke fysieke aanvaring met de Israëlische delegatie na een ongepaste opmerking over zijn overleden ouders. Dat werd nooit bevestigd.

Als Joost Klein gediskwalificeerd wordt, dan zal dat de eerste keer zijn dat een land op die manier uit de wedstrijd vliegt

De Zweedse openbare omroep SVT – die ook het festival nu mee organiseert – maakte melding van een “fysieke confrontatie” achter de schermen tussen Klein en een fotograaf. De politie van Malmö zou betrokken zijn bij het onderzoek naar het vermeende incident, bevestigt de politie aan SVT. Agenten waren vrijdagavond ter plaatse bij de Malmö Arena en onderzoeken wat er is gebeurd.

Het Zweedse dagblad Aftonbladet beschuldigt Klein er dan weer van gewelddadig geweest te zijn tegen een vrouwelijke medewerker van de televisieproductie. Niets daarvan werd echter officieel bevestigd. Een betrouwbare bron bevestigde wel dat de Nederlandse vlaggen aan de kleedkamers verdwenen waren. Wie die weggehaald heeft, is niet duidelijk.

Tegen de avond dook een video op van Joost Klein die nog in zijn hotel in Malmö aanwezig is. Het Zweedse Aftonbladet probeerde een paar vragen te stellen, maar hij hield het bij een korte: “Have a nice day”, en beantwoordde verder geen vragen. Opvallend: in de loop van vrijdag deletete hij op Instagram wel al zijn story’s over het Songfestival en ontvolgde hij ook het officiële account van de wedstrijd.

Onderzoek nog niet afgerond

De Nederlandse delegatie deed er tot een halfuur voor de tweede repetitie het zwijgen toe. Waarop ze vervolgens een statement de wereld instuurden dat Klein ook daar niet zou aantreden. Niet veel later volgde er een nieuwe reactie van de EBU.

“Het onderzoek naar het incident met de Nederlandse artiest tijdens het Eurovisiesongfestival is nog steeds aan de gang. Er vinden ook gesprekken plaats tussen de EBU en AvroTros, de Nederlandse deelnemende omroep. Terwijl het onderzoek loopt, heeft de EBU beslist dat Joost Klein niet zal optreden tijdens de tweede generale repetitie waarbij de jury stemt voor de 37 deelnemende landen. Zijn optreden uit de tweede halve finale zal gebruikt worden.”

Aan het einde van de dag zijn er nog maar weinig antwoorden. Waar gaat het incident over? Gaat Joost Klein te zien zijn in de grote finale? Wordt Nederland gediskwalificeerd, en heeft dat ook gevolgen voor de uitzending daar en of ze mogen stemmen? Of stappen ze er uiteindelijk zelf uit als het niet tot een akkoord komt? Het blijft in het duister tasten. Als Klein gediskwalificeerd wordt, dan zal dat de eerste keer zijn dat een land op die manier uit de wedstrijd vliegt.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *