Tijdens de storm is het Noorderlicht goed te zien in Canada.© AFP

Voor het eerst sinds oktober 2003 treft een extreme geomagnetische storm momenteel de aarde. Dat blijkt uit de waarnemingen van het Amerikaanse agentschap voor meteorologie en oceanografie (NOAA).

Bron: BELGA

Vandaag om 06:19

Het NOAA deelt de geomagnetische storm in op het vijfde en hoogste niveau van zijn G-schaal. Dat houdt in dat het om een “extreme” geomagnetische storm gaat die onder andere hoge radiofrequenties, GPS-signalen, stroomnetten, ruimtevaarttuigen en navigatiesystemen kan verstoren.

© AFP

Stroomonderbrekingen

“De laatste extreme (G5) gebeurtenis dateert van de geomagnetische stormen in oktober 2003”, zegt het NOAA. Die ging gepaard met stroomonderbrekingen in Zweden en beschadigde transformatoren in Zuid-Afrika, luidt het.

Het agentschap verwacht dat de geomagnetische storm die vrijdag de aarde bereikte, nog het hele weekend zal aanhouden. Er zijn nog “meerdere bijkomende plasmawolken” op weg van de zon naar de aarde.

Vrijdagavond leidde de hoge geomagnetische activiteit al tot noorderlicht in zuidelijker gelegen delen van Europa dan gewoonlijk. Ook boven België was een rode, groene of blauwe gloed aan de hemel waar te nemen.

Poollicht ontstaat door elektrisch geladen deeltjes van de zon die door het aardmagnetisch veld worden afgebogen naar de polen en met een hoge snelheid tegen deeltjes in de atmosfeer botsen.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *