Rick Slayman.© Masschusetts General Hospital

Rick Slayman, de 62-jarige Amerikaanse man bij wie in maart een varkensnier werd getransplanteerd, is overleden. Of zijn lichaam het donororgaan uiteindelijk ook heeft afgestoten, is nog onduidelijk.

Vandaag om 08:04

Massachusetts General Hospital, dat de transplantatie verrichtte, meldde het overlijden van Rick Slayman zaterdag op X. “We hebben geen aanwijzingen dat dit het resultaat was van de recente transplantatie”, aldus het ziekenhuis, dat zijn medeleven betuigt met de nabestaanden van de man.

Het ziekenhuis noemt de man een “baken van hoop voor talloze transplantiepatiënten wereldwijd”.

De nier was genetisch aangepast door varkensgenen te verwijderen en menselijke toe te voegen. Door deze aanpassing verbeterde de werking van de nier.

Dokter Tatsuo Kawai van het Massachusetts General Transplant Center in Boston noemde de nier “de mooiste die ik ooit heb gezien” na de vier uur durende operatie in maart. De nier “begon onmiddellijk urine te produceren”, waarna “iedereen in applaus uitbarstte. Dit is het resultaat van de inspanningen van duizenden wetenschappers en artsen gedurende tientallen jaren”, aldus Kawai nog.

Patiënt Rick Slayman had in 2018 al eens een nieuwe nier gekregen, maar dan één van een mens. Als gevolg van complicaties moest hij met nierdialyse herbeginnen en onderging hij de ene operatie na de andere. Omdat hij zo leed, kregen de artsen toestemming voor de experimentele procedure.

LEES OOK. Kan het varken het tekort aan transplantatieorganen oplossen? “Er zullen wel nog ethische vragen komen”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *