Help anderen door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!

Het onderzoek van de parlementaire enquêtecommissie naar de coronacrisis en het overheidsbeleid daarin, zal naar verwachting maar liefst, niet schrikken, drie jaar duren.

Eind 2025 begint de commissie met openbare verhoren. Het rapport met alle bevindingen en conclusies wordt in december 2026 verwacht. Er is 7 miljoen euro voor uitgetrokken.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/parlementaire-corona-enquete-gaat-niet-schrikken-3-jaar-duren-vertragen-in-de-hoop-op-vergetelheid-1.png

Voorzitter van de coronacommissie is VVD-Kamerlid Daan de Kort. Ook GroenLinks-PvdA, PVV, NSC, BBB en FVD nemen zitting in de commissie.

Rutte pas in 2026 verhoord

Er is veel kritiek op de gang van zaken. Medisch adviseur Wendy Mittemeijer stelt dat er wordt vertraagd in de hoop op vergetelheid.

Ze wijst erop dat pas in 2026 de verhoren van onder anderen Rutte, De Jonge en Van Dissel beginnen. Of ook terreurbestrijder NCTV en IPCR (integrated political crisis response) verhoord zullen worden, is haar niet bekend. Zij bepaalden grotendeels het coronabeleid in Nederland.

Mittemeijer benadrukt dat vertragen in het belang is van de instituten en personen die zich hebben misdragen, niet in het belang van de samenleving.

Tot februari 2025 zullen we helemaal niets horen

Hoe langer het duurt, hoe groter je het tapijt kunt weven om alles onder te schuiven, hoe minder interesse vanaf de publieke tribune, hoe groter de kans dat alle verantwoordelijken alweer verdwenen zijn of geen actieve herinnering meer hebben. En hoe groter de kans dat kritische stemmen monddood gemaakt zijn of vergeten, schrijft ze.

Tot februari 2025 gaat de commissie dossieronderzoek doen, wat betekent dat we tot die tijd helemaal niets zullen horen, zegt Wybren van Haga, die in de voorbereidende coronacommissie zat.

Het is volgens hem nog maar de vraag of alle verantwoordelijken, de daders, daadwerkelijk op het matje geroepen worden.

We hebben het niet geweten

Ook opvallend is dat de effectiviteit en de impact van de coronamaatregelen met de kennis van nu, helemaal niet onderzocht gaan worden, merkt Van Haga op. Kortom: dit onderzoek ontslaat de overheid van alle verantwoordelijkheid voor de enorme nevenschade en de schadelijke gevolgen van de coronamaatregelen.

Want ‘we hebben het niet geweten’.

Volkskrant-journalist Maarten Keulemans klaagt dat de commissie ‘vol op de (knetter)rechtse stokpaardjes’ gaat en noemt commissielid Pepijn van Houwelingen een ‘hofnar’.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
2
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *