Foto: Unsplash/G + L

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!

Volgens Volkskrant-journalist Maarten Keulemans zou vaccinatie 140.000 overlijdens aan COVID-19 hebben voorkomen, maar klopt dat wel? Statisticus Herman Steigstra zocht het uit.

Eind februari gaf het CBS cijfers vrij waarmee dit kan worden berekend. In het rapport is het aantal overlijdens aan COVID-19 netjes uitgesplitst naar wel en niet gevaccineerd. Daaruit kan worden berekend hoeveel overlijdens zijn bespaard.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/04/oversterfte-nog-veel-hoger-dan-oorspronkelijk-gedacht-zo-erg-is-het-gesteld-1.png

Tijdens de top van de deltagolf eind november 2021 overleden er 765 gevaccineerden aan COVID-19, bij een totaal van 1080 overlijdens. Steigstra: “Hoezo ‘de ziekenhuizen lagen vol met ongevaccineerden’?”

Slechts 20 procent

De effectieve vaccinatiegraad was op dat moment 76 procent. Daarbij moet worden opgemerkt dat een deel van de gevaccineerden niet was opgenomen in de CIMS-database (COVID-vaccinatie Informatie- en Monitoringssysteem).

Steigstra komt op een VE-waarde (vaccin-effectiviteit, red.) van slechts 20 procent, terwijl ons 95 procent werd beloofd.

Een deel van de gevaccineerden is overleden aan vaccinatie, maar welk percentage is nog steeds onbewezen. Zeker is wel dat als het ‘slechts’ 10 procent zou zijn, vaccinatie al geen enkel rendement gehad heeft, benadrukt de statisticus.

Richting 50.000

Na de eerste golf ontstond er ondersterfte, maar die bleef uit na de tweede golf. Die uitgebleven ondersterfte moet nog bij de onverklaarde oversterfte worden opgeteld. Die gaat van 30.000 richting 50.000, becijferde Steigstra.

Als we niet hadden gevaccineerd, zouden volgens hem naar schatting 2500 mensen meer als doodsoorzaak COVID-19 hebben gekregen.

Vele malen schadelijker

“Is er al een krant geweest die hierover bericht heeft? Die 140.000 bijstellen naar rond de 2500 onder verwijzing naar de meest recente CBS-cijfers? Ik denk niet dat het gaat gebeuren. Maarten Keulemans gaat het zeker niet doen en zijn collega’s zullen collegiaal blijven.”

Auteur en spreker Hans van Tellingen vraagt naar aanleiding van de analyse van Steigstra: “Is het niet zo dat het coronabeleid, inclusief de vaccinaties, vele malen schadelijker was dan het virus zelf?”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

0
0
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *