© Shutterstock

Frankrijk

Wie op het Franse platteland gaat wonen, moet er de loeiende koeien of kraaiende hanen maar bij nemen. Dat heeft de Franse regering beslist na een reeks rechtszaken rond geluidsoverlast door dieren.

Bron: The Guardian

Vandaag om 03:00

Dieren zorgen vaker voor zware discussie in Frankrijk. In mei vorig jaar kwamen gendarmes naar het huis van de 92-jarige Colette Ferry om drie brulkikkers uit haar tuinvijver te halen na klachten van buren. In Le Beausset in de Var weigerde een burgemeester de krekels te doden nadat bewoners hadden geklaagd over het veel te luide gesjirp. En dan was er nog haan Maurice, intussen overleden, die in de zomer van 2019 de oorzaak was van een hele soap omdat de buren vonden dat hij te luid kraaide.

Om gelijkaardige discussies in de toekomst te vermijden en het al overbelaste gerecht niet langer met dit soort dossiers op te zadelen, heeft Frankrijk nu een nieuwe wet goedgekeurd. Iedereen die eraan denkt naar het Franse platteland te verhuizen maar niet gewekt wil worden door kraaiende hanen, loeiende koeien of ronkende tractoren, wordt voortaan door de rechtbank wandelen gestuurd. Dat geldt ook voor wie naast een boerderij wil gaan wonen en dan pas beseft dat de was op bepaalde dagen beter niet buiten te drogen wordt gehangen.

 Nieuwkomers uit steden

Het Franse parlement heeft de wet aangenomen in een poging een einde te maken aan honderden klachten over geluidsoverlast die jaarlijks door ontevreden buren worden ingediend, meestal nieuwkomers uit steden die op zoek zijn naar rust en stilte op het platteland. Toen de kwestie in maart op het jaarlijkse landbouwsalon werd besproken, zei minister van Justitie Éric Dupond-Moretti al dat het “onwerkelijk is dat de rechtbanken verdrinken in dossiers over luidruchtige koeien”.(tg)

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *