© BELGA

Tomorrowland krijgt ook na een derde aanvraag geen uitzondering van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om het publiek wegwerpbekers te serveren. “Als andere festivals het kunnen, dan ook Tomorrowland.”

Dante Bellon

Het jaarlijkse dancefestival Tomorrowland krijgt opnieuw geen uitzondering om wegwerpbekers te gebruiken. Na twee eerdere uitzonderingsaanvragen in februari en maart komt er nu ook een derde keer njet vanuit het kabinet van Zuhal Demir.

“Al meer dan een jaar weet elke organisator wat de wetgeving is en het lijkt me niet opportuun om een uitzondering te geven aan één organisatie”, vindt de minister. “Alle andere organisatoren namen klaarblijkelijk wél voldoende initiatieven om aan de wetgeving te voldoen. Ik bevestig dan ook voor de derde keer de wetgeving, zonder uitzondering.”

LEES OOK. Tomorrowland vraagt opnieuw uitzondering voor herbruikbare bekers

Uitzonderingsmaatregel

Sinds juni vorig jaar mag er op evenementen enkel nog drank aangeboden worden in herbruikbare bekers. De overheid riep die maatregel in het leven om gestaag de consumptie van eenmalige plastic drinkbekers en voedselverpakkingen te verminderen en hergebruik te bevorderen.

Het afgelopen jaar was er nog een uitzonderingsmaatregel voor evenementen die nog een stock aan wegwerpbekers hadden liggen, waar Tomorrowland en andere festivals gebruik van maakten. Maar sinds dit jaar is die regel weggevallen en geldt de uitzondering enkel nog wanneer kan worden aangetoond dat er geen milieuwinst te boeken zou zijn.

LEES OOK. “Medewerkers pleegden er fraude mee”: grote festivals keren zich tegen herbruikbare bekers

“Yesterday-aanpak”

Demir vindt het dan ook jammer dat Tomorrowland een uitzondering vroeg op die maatregel, terwijl Graspop, Pukkelpop en Rock Werchter wel met herbruikbare bekers werken. “Tomorrowland is naast een fantastisch festival ook een kleine multinational. Met zo’n naam en faam hoor je een voorvechter te zijn van een goed milieubeleid. Een Tomorrowland met een ‘Yesterday-aanpak’ qua milieu? Dat kan wat mij betreft niet door de beugel.”

Tomorrowland was voorlopig nog niet bereikbaar voor commentaar.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *