Tijdens een toespraak in Blankenberge haalde De Croo keihard uit.© jve

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft keihard uitgehaald naar enkele federale coalitiepartners én de oppositiepartijen aan de vooravond van 1 mei. “Wij zijn de enigen die onze prioriteiten op orde hebben. Anderen zijn bezig met duo-interviews en coalities. Mogen de mensen éérst stemmen?” De Croo lanceerde ook zélf nog een opvallend pensioenvoorstel.

Junior Verbeeke

De vooravond van 1 mei gaat in Blankenberge traditioneel gepaard met een optocht van de lokale Open VLD-fractie, waar Alexander De Croo voor het tweede jaar op rij een toespraak gaf. En daarin moesten zelfs zijn federale coalitiepartners het ontgelden.

Allemaal miljonairs

Een werkweek van 32 uur, zoals de PS recent suggereerde? “En dat op een moment dat er 200.000 jobs op zoek zijn naar mensen”, aldus De Croo. “Dat klinkt goed hé. De groenen willen dan weer ongemotiveerd tijdskrediet geven om gratis de wereld te kunnen rondreizen. Wie gaat daarvoor opdraaien? Wij allemaal, hé.” Ook CD&V moest het ontgelden. “Zij vinden dat we spaargeld extra moeten belasten met een vermogenskadaster. Die werkende middenklassers zijn nu plots allemaal miljonairs geworden.” (lees verder onder de foto)

De Croo haalde uit naar de N-VA, maar ook naar zijn eigen coalitiepartners.© jve

Maar De Croo liet ook geen spaander heel van zijn politieke tegenstanders, met N-VA op kop. “Zij gaan nu zelfs gevangenissen bouwen in Kosovo. Dat is een ideetje dat ze gepikt hebben van Denemarken, dat intussen al 210 miljoen euro gekost heeft. Maar er is nog geen enkele gevangene naar Kosovo vertrokken”, zegt De Croo. “Als je je land een beetje beter wil maken, dan moet je het ook wel een beetje graag zien. Het confederalisme van N-VA dient enkel om ons land kapot te maken.”

500 euro meer pensioen

Open VLD als de enige valabele optie tijdens de verkiezingen in juni: daar wou De Croo naartoe. “Het wordt tijd dat het gaat over wat er écht toe doet: de mensen hun job, hun centen in hun portemonnee, en hun toekomst. Wij hebben, als enige partij, twee maanden geleden een groeiplan open en bloot op tafel gelegd. En we wachten nog steeds op de cijfers van de andere partijen. Die zijn natuurlijk heel druk bezig met duo-interviews en coalities smeden, en zeggen wie er wel en niet mag meedoen na de verkiezingen. Mogen de mensen eerst nog gaan stemmen? Stop met die ballonnetjes, en kom met een serieus plan. Iets dat onze pensioenen betaalt, onze begroting verder op orde zet en meer jobs creëert.”

Zelf kwam De Croo ook nog met een opvallend voorstel. “Iedereen kan zijn werk verliezen en dan moeten we solidair zijn. Maar het kan niet dat werklozen zomaar automatisch gelijkgesteld worden met werkenden”, aldus de premier.

“Wij willen niet enkel 500 euro verschil voor de werkenden. Dat moet ook zo bij de pensioenen zijn. Iemand die heel zijn leven werkte, moet altijd minstens 500 euro meer pensioen hebben dan iemand die dat niet gedaan heeft.” Om te besluiten: “Links zijn ze nu al bezig geld aan het uitgeven, rechts willen ze het land kapot. Dus heb je liberalen nodig om de koers te bepalen. Wij hebben als enige onze prioriteiten op orde.”

LEES OOK. Veel blauwe ideeën maar één groot manco: hoe geloofwaardig is Open VLD nog?

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *