Links: Nicola Bellavia, rechts: Tim Alings.© rr

Het ongeval in 2022 met een vliegtuigje in IJsland waarbij drie slachtoffers vielen die in ons land woonden, werd veroorzaakt door een menselijke fout. Dat staat in het onderzoeksrapport. Naast de drie passagiers kwam ook de piloot om het leven.

Thierry Goeman

Gisteren om 17:19

Een menselijke fout. Dat is de oorzaak van de vliegtuigcrash op het Þingvallameer in IJsland in 2022. De Cessna C172 was te zwaar om daar te landen, zo blijkt. Met als gevolg dat de wielen bijna direct door het ijs zakten, zo staat in het eindrapport van de Transportation Accident Investigation Committee dat vandaag werd gepubliceerd.

Bij de vliegtuigcrash kwamen in februari 2022 drie medewerkers van het modelabel Suspicious Antwerp om het leven. Drie avonturiers die in ons land woonden. Ook de piloot kwam om het leven.

Geen noodsignaal

De IJslandse piloot Haraldur Diego (49) steeg met de drie toeristen op voor een vlucht over de zogeheten Golden Circle, een erg populaire route bij toeristen langs IJslandse natuurpracht. Anderhalf uur later verdween het toestel plots van de radar. Zonder dat een noodsignaal was uitgestuurd. Geen van de inzittenden overleefde het. (Lees verder onder de foto)

De Cessna 172 van de IJslandse piloot Haraldur Diego.© Facebook

Zeker is wel dat de Cessna bijna onmiddellijk na de landing met de wielen door het ijs op het Þingvallameer is gezakt. Het duurde nog een tweetal minuten voor het toestel volledig onder het wateroppervlak verdween. Het lijkt erop dat de inzittenden door de openstaande ramen naar buiten zijn geklommen en vervolgens geprobeerd hebben om zwemmend weg te komen. Maar dat was te optimistisch bij buitentemperaturen van min 8 graden tot min 11 graden. Volgens de autopsie stierven ze de verdrinkingsdood. De inzittenden droegen ook geen reddingsvesten, die lagen nog in het vliegtuigwrak.

Noodlanding?

Een van de slachtoffers was de 26-jarige Nederlander Tim Alings, die jaren met zijn familie in het Antwerpse Schoten woonde. Alings was als marketeer aan de slag voor het Antwerpse modelabel en organiseerde mee de trip naar IJsland. Een ander slachtoffer was Nicola Bellavia (32), uit het Waals-Brabantse Lasne. Bellavia, kind van een Spaanse moeder en een Italiaanse vader, hield van parachutespringen en skydiven. (Lees verder onder de foto)

Nicola Bellavia was parachutist en skydiver.© Instagram

Ook de in ons land wonende skater Josh Neuman (22) zat in het vliegtuig en kwam om het leven. Zijn Youtube-kanaal had meer dan 1 miljoen volgers.

Of de ervaren piloot bewust – op vraag van de inzittenden – een korte landing maakte op het bevroren meer of hij een noodlanding moest maken, is niet bekend. Dat heeft het onderzoek niet kunnen aantonen.

LEES OOK. Parachutist Nicola (32) omgekomen bij vliegramp op IJsland: “Hij was een avonturier. Daar leefde hij voor”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *