Themabeeld© ANP

Bij een veilinghuis in IJsselstein (Utrecht) is een zeldzaam kwartje (25 centiemen) uit 1891 geveild voor maar liefst 1.045.500 euro. “Vroeger kocht je er een brood mee, nu twee huizen”, zegt een muntenverzamelaar.

Vandaag om 20:46

Kwartje was de populaire naam van het Nederlandse vijfentwintigcentsstuk. Dat dit exemplaar nu voor zo veel geld is geveild, noemen kenners ‘heel bizar’. Maar er zijn maar twee exemplaren van. Het muntstuk dat nu verkocht is voor ruim een miljoen euro. En een tweede exemplaar dat in de muntencollectie van de Nederlandsche Bank zit en daar voor altijd blijft.

Het is een klein zilveren muntje met daarop de afbeelding van de toen 10-jarige koningin Wilhelmina.

Veilingmeester Jacco Scheper noemde de munt voor aanvang van de veiling ‘The Holy Grail’ onder de Nederlandse munten. “Er zijn er maar twee van gemaakt. Op de munt staat de toen 10-jarige koningin Wilhelmina afgebeeld. De zilveren munt is in erg goede staat en daarmee de enige in zijn soort op de markt.”

Kluis

Bieden op de munt begon maandag op de veiling bij 300.000 euro. Zowel in de zaal als online werd flink geboden en het werd al snel duidelijk dat er een monsterbedrag zou worden betaald.

Het muntstuk werd overigens niet omhooggehouden in de veilingzaal, zoals dat meestal het geval is met kleine zaken die geveild worden. Het lag opgeborgen in een kluis achterin het veilinghuis. De munt zit verpakt in plastic en dat zit dan weer in een glazen doosje. “De nieuwe eigenaar moet het muntstuk nooit oppoetsen: daarmee zou er ongeveer een ton van de waarde afgaan”, zegt muntenkenner Jacco Scheper.

Wie de nieuwe eigenaar is, wordt niet bekendgemaakt. De bieder wil anoniem blijven.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *