© Shutterstock

Japan wil het aantal berenaanvallen sterk terugdringen en zal daarvoor beroep doen op kunstmatige intelligentie. Een breed netwerk van camera’s moet daarbij helpen.

Gisteren om 20:48

Japan kreeg afgelopen jaar met een recordaantal berenaanvallen te maken. In totaal werden er 198 aanvallen gerapporteerd over de 19 prefecturen. In totaal vielen daarbij 219 slachtoffers, waaronder ook zes doden. Een record sinds het begin van de tellingen in 2006.

Er wordt gedacht dat het aantal aanvallen gestegen is door het feit dat de beren minder voedselbronnen hebben door een slechte oogst.

Om die aanvallen nu onder controle te krijgen, heeft de Japanse regering beslist om te starten met een proefproject op basis van artificiële intelligentie. Dat project zal als eerste uitgerold worden in de Toyama prefectuur. Het is de bedoeling dat met behulp van artificiële intelligentie een breed cameranetwerk in de gaten gehouden wordt om de beren in de regio te kunnen lokaliseren. Het project zal een beroep doen op camera’s die al geïnstalleerd zijn voor bewaking en rampenbeheer, maar ook camera’s van nutsvoorzieningsbedrijven zullen ingezet worden. Dat netwerk kan later eventueel ook uitgebreid worden naar privécamera’s.

Daarna wil het project op basis van die kunstmatige intelligentie de beweegpatronen van de beren in kaart brengen om in de toekomst hun routes te kunnen voorspellen. Op die manier wil de overheid waarschuwingen kunnen uitsturen naar lokale overheden, politiediensten en jagers.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *