Archiefbeeld© AFP

Het Iraanse parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd om het weekend uit te breiden naar twee dagen, vrijdag en zaterdag. Dat meldt het officiële Iraanse persagentschap Irna. De keuze voor zaterdag en niet donderdag als nieuwe vrije dag is grotendeels economisch.

Bron: BELGA

Vandaag om 11:34

Economen hadden de Iraanse overheid gewaarschuwd om van donderdag geen vrije dag te maken, omdat het de handel met buitenlandse bedrijven zou beperken tot drie dagen per week, maandag, dinsdag en woensdag. Door voor zaterdag te kiezen als nieuwe vrije dag in plaats van donderdag, volgt Iran ook het voorbeeld van verschillende moslimlanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Sommige geestelijke leiders van het land hadden zich bovendien uitgesproken tegen de keuze voor zaterdag, omdat het de christelijke en joodse tradities zou imiteren. Een hooggeplaatste Iraanse religieuze leider, Ayatollah Javadi Amoli, zei echter dat er geen enkel religieus bezwaar tegen zaterdag was.

De wet werd na maanden van debat aangenomen door 136 regeringsafgevaardigden, 66 stemden tegen. De wet moet nu enkel nog goedgekeurd worden door de Raad der Hoeders van de Grondwet, het hoogste orgaan binnen de grondwet van Iran. Momenteel is vrijdag de enige vrije dag in Iran.  Donderdag is voor veel mensen een officieuze halve werkdag. Door de nieuwe vrije dag wordt de wettelijke werkweek voor Iraniërs teruggebracht van 44 uur naar 40 uur.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *