Moet de N-VA samenwerken met het Vlaams Belang? Zowat elke N-VA’er trekt een pijnlijke grimas wanneer hij die vraag krijgt voorgeschoteld. Iedereen, behalve Jean-Marie Dedecker. In onze politieke podcast Het Punt van Van Impe ontvangen we in de laatste rechte lijn richting verkiezingen acht tenoren, onder wie Dedecker, voor een diepgaand gesprek. De N-VA-lijsttrekker voor West-Vlaanderen zoomde er in op de toekomst van N-VA en de mogelijke samenwerking met Vlaams Belang. “Als confederalisme niet kan, dan moeten we er met Vlaams Belang voor gaan in Vlaanderen”, zegt Dedecker.

Dedecker, die verbonden is aan de N-VA maar als onafhankelijke zetelt, steunt wel de strategie van zijn partijtop om eerst een ‘confederale’ omslag te onderhandelen met de PS. “Maar als ze daar N-VA weer aan de kant zetten, dan zijn we gejost. Dan moeten we natuurlijk met Vlaams Belang besturen op Vlaams niveau”, zegt hij. Want het idee om te regeren zónder staatshervorming, ondersteunt Dedecker niet. “N-VA mag federaal niet meer regeren zonder staatshervorming. Je moet leren uit de geschiedenis. We zeiden ooit dat een regering zonder de PS een staatshervorming op zich was. Dat bleek niet waar.”

De kans dat er een staatshervorming komt na de verkiezingen, is sowieso niet groot. En dan wil Dedecker dat de N-VA zich vol op Vlaams Belang stort. “Als we onze eigen welvaart op het spel moeten zetten om continu Wallonië mee te trekken. Een Wallonië dat niet wil veranderen. Niet op het gebied van migratie, welvaart en gezondheidszorg. Als dat de prijs is die we moeten betalen, dan neem ik het risico nog liever aan de andere kant. De andere kant die gekozen is door de bevolking. Stel je voor dat je één derde van de bevolking uitsluit. Wat zeg je hen dan?”

Regeerakkoord

Dat uitgerekend Dedecker de deur naar het Vlaams Belang open beukt, hoeft niet te verbazen. De oud-voorzitter van Lijst Dedecker was altijd al tegen het cordon sanitaire, dat Vlaams Belang uitsluit van regeringsdeelname. “Het is compleet ondemocratisch”, zegt hij. Al erkent hij ook wel dat het Vlaams Belang een aantal erg extreme figuren telt. “Er lopen sujetten rond met wie ik niet zou kunnen regeren. Dan moeten ze maar overeenkomen en die sujetten geen minister maken. We moeten Filip Dewinter niet hebben, we moeten Sam Van Rooy niet hebben. Je maakt een regeerakkoord. En wat daarin staat, moet gevolgd worden. Ook op ethisch vlak.”

Binnen de N-VA woedt er binnenskamers al een tijdje een hevig debat over de houding tegenover het Vlaams Belang. Die tweespalt benoemt Dedecker ook in de podcast. “Voor mij staat er geen Chinese muur. Als Bart De Wever of Geert Bourgeois dat zegt, dan is dat hun mening. Daarom blijf ik ook als onafhankelijke bij de partij. Dan ik mijn mening kan uiten zonder ruzie te maken met de achterban. Waar nochtans ook veel mensen van mijn oordeel zijn. 80 procent wil het cordon doorbreken. Maar dat is niet het idee van Bart De Wever. Ook niet van Zuhal Demir. Ik denk dat Theo (Francken, red.) de sprong wel zou durven wagen.”

Sowieso ziet Dedecker in de nabije toekomst een grote rol weggelegd voor Theo Francken. Op de vraag wie De Wever kan opvolgen, antwoordt hij resoluut “onzen Theo”. “Hij heeft de eloquentie, uitstraling en ambitie. Why not?” Dedecker denkt trouwens dat ze zich bij N-VA moeten voorbereiden op het post-De Wever-tijdperk. “Hij is de meest erudiete. Ik heb ontzettend veel bewondering voor hem. Maar twintig jaar? De man heeft een gezin, vier kinderen. Hij is burgemeester van Antwerpen… Dat hij vroeg of laat zegt: twintig jaar voorzitter. Ik heb veel eelt op mijn ziel. Ça suffit.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *