Wie een zaak opstart, wordt overstelpt met paperassen en facturen. Dat ondervond ook Steven, die sinds begin dit jaar een horecazaak uitbaat. Hij kreeg al twee brieven van de Interprofessionele Federatie voor Zelfstandige Ondernemers (SDZ). Die vakbond bestaat sinds 1979 en vertegenwoordigt en verdedigt de belangen van zelfstandigen, handelaars, vrije beroepen en kleine en middelgrote ondernemingen, zo staat op hun website.

Een week na zijn opstart kreeg Steven de eerste brief van SDZ, met als titel ‘Bijdrage lidmaatschap’. Daarin wijst de vakbond ondernemers erop dat ze door zich aan te sluiten onder meer kunnen genieten van onbeperkte juridische bijstand. Kostprijs van dat lidmaatschap: 190 euro per jaar.

(lees verder onder de foto)

“De brief is echter zo opgesteld dat het om een factuur lijkt te gaan”, zegt Steven. “Met vooraf ingevuld de naam en/of de vertegenwoordiger van de onderneming, maar ook het BTW-nummer en de maatschappelijke zetel … Ik heb die dan ook maar braafjes betaald, maar voel me nu wel bedot. Hoe goed hun dienstverlening ook mag zijn”, zegt de jonge zelfstandige.

Braafjes betaald

De meeste startende ondernemers die intussen betaalden omdat ze misleid werden, willen liever niet met naam en toenaam reageren, omdat ze zich een beetje schamen dat ze nonchalant zijn geweest. Dat geldt onder meer voor een verzekerings- en spaaradviseur. Hij geeft toe dat hij blindelings heeft betaald, omdat hij dacht dat het om een verplichte bijdrage ging.

“Na overleg hebben meerdere organisaties de formulering van hun aansluitingsbrieven al aangepast om het vrijblijvende aspect van de aansluiting duidelijker te maken”

Lien Meurisse

FOD Economie

“En dat is nu net waar ze op rekenen”, zegt Kjell Patteeuw. De startende ondernemer uit Ieper wilde daarom met zijn bericht op sociale media al zijn collega’s waarschuwen, zegt hij. “Uit oprechte frustratie, omdat de initiatiefnemers rekenen op de onwetendheid van beginnende ondernemers om zoveel mogelijk klanten binnen te halen. En dat vind ik niet netjes”, klinkt het.

(lees verder onder de foto)

Startende ondernemer Kjell Patteeuw waarschuwde zijn collega’s met een post op sociale media voor de “misleidende” brief.© if

De Economische Inspectie van de FOD Economie zegt ons dat ze regelmatig meldingen van startende ondernemers krijgen over aansluitingsbrieven met een factuur bij van ondernemingsorganisaties. “Maar over concrete dossiers kan de Economische Inspectie niet communiceren”, zegt Lien Meurisse van de FOD Economie.

De praktijken zijn overigens niet nieuw. Steven Matheï, advocaat en vzw- en verenigingsexpert, waarschuwde er in het verleden al voor. “Maar na overleg hebben meerdere organisaties de formulering van hun aansluitingsbrieven al aangepast om het vrijblijvende aspect van de aansluiting duidelijker te maken”, zegt Lien Meurisse nog.

Geld terug

In een reactie zegt een juridisch adviseur van het SDZ ons: “De brief met ons voorstel tot aansluiting bevat geen enkele zin die oneerlijk of misleidend zou zijn. Onze leden die beroep doen op onze diensten, om hun onbetaalde facturen te innen of om bijvoorbeeld hun geschillen minnelijk te regelen, zijn meestal zeer tevreden over onze prestaties.”

Strikt juridisch genomen doen ze inderdaad niets verkeerd, want in de kleine lettertjes staat dat een vakbondsaansluiting niet verplicht is.

In een bijkomende reactie laat het SDZ nog weten “het gestorte bedrag zonder discussie” terug te betalen “aan al degenen die per vergissing betaald hebben en ons hieromtrent contacteren”.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *