De helikopter stortte dinsdagochtend neer op de landingsplek van de Petit Combin, in het Zwitserse Wallis.© EPA-EFE

Bij een helikoptercrash in de Zwitserse Alpen zijn een piloot, een berggids en een skiër omgekomen. Dat de drie andere inzittenden het ongeval miraculeus overleefden, hebben ze te danken aan het koelbloedige optreden van één van hen.

Bron: Telegraph, Blick

Vandaag om 08:05

De helikopter stortte dinsdagochtend neer op de landingsplek van de Petit Combin, in het Zwitserse kanton Wallis, tijdens het afzetten van heliskiërs. Toen het toestel de top van de 3.668 meter hoge berg bereikte, gleed het van de noordhelling af en werd het bedolven onder een lawine.

Dat drie Britse skiërs het ongeval overleefden, hebben ze te danken aan de koelbloedigheid van één van hen, Edward Courage. Die duwde de broers Teddy en Guy Hitchens uit de heli terwijl die van de bergtop denderde en sprong vervolgens zelf uit het crashende toestel. Courage stortte zowat 500 meter naar beneden langsheen de bijna verticale bergtop, werd meegesleurd door de lawine en viel vervolgens 30 meter diep in een kloof. Maar hij overleefde. Net als de twee broers, die ook ver naar beneden stortten maar toch dicht bij elkaar terechtkwamen tot stilstand kwamen.

© Shutterstock

Een skiër die even later per helikopter op de top arriveerde, vertelt aan de Britse krant The Telegraph wat hij daar zag. “We maakten vlak na hen een landing en zagen de lawine. Het was verschrikkelijk. We konden de helikopter niet meer zien, hij werd helemaal opgeslokt door de lawine”, getuigt hij.

Edward Courage liep meerdere breuken op, maar overleefde de crash wel.

Reddingswerkers konden de broers Hitchens snel vanonder de sneeuw halen, maar naar Courage, die vastzat in de kloof, was het langer zoeken. Vijf uur lang zat hij vast in een gletsjerspleet, tot de reddingswerkers een signaal van zijn geotracker konden oppikken en hem zo konden lokaliseren. De zeventiger liep meerdere breuken op en moet worden geopereerd. Ted Hitchens is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen, zijn broer Guy ligt nog in het ziekenhuis maar zou geen operatie moeten ondergaan.

Voor de andere inzittenden liep de crash fataal af. De ervaren Amerikaanse berggids Adam George (45) kwam om het leven en laat een vrouw en een dochter achter. Ook piloot Jerome Lovey, een vader van twee kinderen, en de jonge skiër James Goff overleefden de crash niet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hoe de crash precies kon gebeuren, is nog het voorwerp van onderzoek. De weersomstandigheden waren goed: het was mooi en helder en er stond naar verluidt weinig wind.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *