De Grand Prix van Miami was gisteravond verrassend vermakelijk. Oké, er werd niet heel veel ingehaald, maar het was wel spannend. En… er was een overwinning voor iemand die niet Max Verstappen heet. Lando Noris van McLaren won zijn eerste Grand Prix ooit. Waar Max-haters ongetwijfeld dachten dat de Nederlandse held daarover zou zeuren en zeiken bleek niets minder waar te zijn. Hij was apetrots op het resultaat van z’n makker – en wilde op geen enkele manier dan ook dat er iets werd afgedaan aan Norris’ overwinning.
Norris en Verstappen zijn al jaren erg goede vrienden. Op foto’s die ze delen op sociale media zie je regelmatig samen sporten en relaxen. Dat klinkt een beetje gek misschien, voor mensen die denken dat alle Formule 1-coureurs met elkaar omgaan zoals Max en Lewis Hamilton jarenlang hebben gedaan, maar het is een feit. Sterker nog, een paar andere coureurs van hun leeftijd horen ook bij dat clubje coureurs-vrienden.

Samen opgegroeid

Er lijkt een verdeling te zijn in Formule 1 op basis van leeftijd. De Verstappen-generatie kan over het algemeen goed met elkaar. Dus je hebt Max en Lando, die echt goede vrienden zijn, maar ook Charles Leclerc, Alexander Albon, en George Russell. De enigen die daar niet echt bij horen zijn de Franse coureurs van dezelfde generatie (Gasly en Ocon van Alpine). Voor iemand iets roept over Leclerc: hij is Monegask. Dus.

Deze coureurs zijn feitelijk gewoon samen opgegroeid. Op heel jonge leeftijd reisden ze al de hele wereld – of in ieder geval heel Europa – rond voor wedstrijden. Ze hebben tegen elkaar gekart en zijn daarna van competitie naar competitie gegaan. Steeds weer moesten ze het tegen elkaar opnemen. Vaak betekende dit dat ze op jonge leeftijd niet zo goed moet elkaar overweg konden… maar nu ze ouder geworden zijn is er niet alleen onderling respect, maar ook vriendschap.

Niet zo gek, want deze mannen hebben natuurlijk een bepaald soort leven gehad. Degenen die dat het beste begrijpen? Hun collega-coureurs. Hun concurrenten. Daar hebben ze dus veel mee gemeen – en dat betekent dat ze ook goed met elkaar overweg kunnen.

Respect

Gisteren zagen we die onderlinge vriendelijkheid heel snel na de race. Met name tussen Max Verstappen en Lando Norris. Toen Max na Norris over de streep was gekomen applaudisseerde hij voor z’n makker. Dat deed hij terwijl hij naast hem reed, dus Norris zag het ook.

Vervolgens stapten ze uit de wagen en volgde er een kleine omhelzing. Er was geen enkele woede of jaloezie zichtbaar op Max’ gezicht – of leedvermaak op Norris’. Voorheen zag je dat juist wél bij Hamilton en Verstappen, maar bij Max en Norris is dat absoluut niet zo. Het enige dat zichtbaar was, was onderlinge waardering. Op het podium grepen Max en Leclerc dan ook de mogelijkheid aan om Norris een flinke champagnedouche te geven. Hij vierde feest – en zij vierden feest met hem en voor hem.

“Als m’n moeder ballen had…”

Even later was er de gebruikelijke persconferentie van de top 3. Eén van de journalisten vroeg daarop aan Max en Norris of het klopte dat Norris alleen kon winnen door de safety car die voor hem op een heel geweldig moment de baan opkwam (lees ons raceverslag hier).

Norris ging daar serieus op in. Want, zei hij, hij zou dan teruggevallen zijn naar de vierde of misschien zelfs de vijfde plek. “Dan had ik wel heel veel mensen moeten inhalen,” aldus de Brit van McLaren. Met andere woorden, dan had hij kunnen hopen op een podium, maar dat was het maximale geweest.

Zoiets wordt dan natuurlijk gebruikt om zijn zege te bagataliseren. Opvallend genoeg was het Máx die daar niet aan mee wilde doen. Norris ging wel speculeren, maar Max niet.

“Als, als, als… Het is altijd als. Als mijn moeder ballen had was ze mijn vader geweest,” aldus de Nederlandse Red Bull-coureur. Norris en Leclerc begonnen daarop te lachen – want, tja, dat zijn woorden die je normaal gesproken niet hoort in een persconferentie van de Formule 1.

“Dit is hoe het gaat in race. Soms pakt het goed uit voor je [als een safety car erin komt, red.], soms niet,” ging Verstappen verder.

Natuurlijk was het Max die in 2021 zijn eerste wereldtitel won met een beetje hulp van een safety car. Die werd toen met één ronde te gaan teruggezet in de pitlane, waarna Max op nieuwe softbanden de aanval kon openen op zijn grote rivaal dat jaar Lewis Hamilton. Voor de race hadden de twee heren precies evenveel punten. Door Max’ zege in die laatste Grand Prix in Abu Dhabi eindigde hij dus bovenaan. Goud voor hem, geen achtste titel voor Hamilton.

Geen wonder dus dat hij dit soort vragen onzinnig vindt. Safety cars kunnen races en zelfs kampioenschappen beïnvloeden. Alle coureurs weten dat. Het hoort er gewoon bij. Niet over zeuren, gewoon accepteren – en de tijd nemen om de coureur die wint te feliciteren én te waarderen.

Overigens was dat natuurlijk nog meer het geval omdat Norris met harde banden onder ook écht gewoon sneller was dan Verstappen. Ook om die reden was deze overwinning voor hem gewoon meer dan terecht én logisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *