Vorming van Oekraïense technici voor onderhoud F-16’s in België in volle gang

De opleiding van Oekraïense technici in het onderhoud van F-16 gevechtsvliegtuigen is in volle gang op een van de sites van Sabena Engineering in België. Minister van Defensie Ludivine Dedonder bracht vrijdag een bezoek aan de thuisbasis van een tiental Oekraïners en hun opleiders, waarvan de exacte locatie om veiligheidsredenen niet kan worden bekendgemaakt, is .

In de onderhoudshangars staan verschillende F-16’s van de coalitie van 13 landen, waaronder Nederland, Denemarken, Noorwegen, Luxemburg en België. De toestellen krijgen een grondig onderhoud voor ze aan Oekraïne worden geleverd. Er staan momenteel geen Belgische F-16’s in afwachting van de levering van de opvolger F-35A aan België.

“De omvang van uw inzet reikt verder dan onze grenzen, tot in Oekraïne, waar uw expertise rechtstreeks in dienst wordt gesteld van de internationale vrede en veiligheid”, prees Ludivine Dedonder (PS) de 400 medewerkers van de site. “In het huidige klimaat, waarin elk vliegtuig telt en elk vlieguur kostbaar is, is jullie rol in het onderhoud van de F-16’s en het versterken van hun structuur cruciaal.” 

De samenwerking tussen Sabena Engineering (voorheen Sabca), Patria Belgium Engine Center en Defensie dateert van 4 jaar geleden en kreeg een nieuwe wending tijdens de Russische invasie in Oekraïne met, sinds enkele maanden, de opleiding van Oekraïense technici. De opdracht bestaat uit een theoretische training op trainingsvliegtuigen, gevolgd door praktische training op bepaalde gevechtsvliegtuigen geleverd door coalitielanden. Patria Belgium Engineering Center (gevestigd in Herstal) is verantwoordelijk voor de opleiding op vliegtuigmotoren, terwijl Sabena Engineering zijn expertise in vliegtuigstructuur levert. Ondanks de taalbarrière die soms optreedt spreken de instructeurs over een grote motivatie bij de Oekraïense technici om dit probleem te overstijgen met behulp van tolken, beelden of demonstraties. 

Minister Dedonder verzekerde dat België en andere Europese landen het onderhoud van de F-16’s zullen verzekeren, eens ze aan Kiev geleverd zijn. Ons land leidt op de Deense luchtmachtbasis Skrydstrup ook Oekraïense piloten op voor het onderhoud van de toestellen. 

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *