De grote voorvechter van de opkomst van het atheïsme in het westen, de Brit Richard Dawkins, zegt nu opeens dat hij “een culturele christen” is en dat hij zich ernstig zorgen maakt over de opkomst van de Islam. De cultuur van het christen is heel mooi, zegt Dawkins nu nadat hij zijn hele leven eraan heeft gewerkt om het christendom te slopen. Apart zeg!
Bij de conservatieve radiozender werd Dawkins gevraagd over Pasen en het gebrek aan aandacht voor dit schitterende Christelijke feest in Groot-Brittannië. “Nou, ik moet zeggen dat ik onthutst was toen ik hoorde dat Ramadan gepromoot wordt ten koste van Pasen. Ik denk dat we cultureel een christelijk land zijn. Ik noem mezelf een cultureel christen. Ik ben niet gelovig, er is een verschil tussen een religieuze christen en een culturele christen. Ik houd van christelijke muziek en ik voel me thuis in de christelijke ethos. Ik vind dat we in dat opzicht echt een christelijk land zijn,” aldus de reactie van Dawkins.

This is quite something: Richard Dawkins, undoubtedly the world’s leading atheist, the author of The God Delusion, comes out as “cultural Christian” and calls for the UK to promote Christianity as opposed to Islam, which he calls “not a decent religion”.

“Het is waar dat statistisch gezien het aantal mensen dat in het christendom gelooft daalt, en daar ben ik blij mee. Maar ik zou niet blij zijn als we bijvoorbeeld al onze kathedralen verliezen en onze schitterende lokale kerken,” ging de atheïstische propagandist verder. “Dus ik beschouw mezelf als een culturele christen.”

“Ik denk dat het echt wel uitmaakt of we het christendom inruilen voor een alternatieve religie. Dat zou echt afgrijselijk zijn,” aldus Dawkins vervolgens. Daarmee verwijst hij natuurlijk met name naar de islam.

De LBC-presentatrice vroeg Dawkins hier dan ook naar. “Denkt u dat het uitmaakt” of het christendom vervangen wordt door de islam?” vroeg ze hem. “Ja, dat doe ik zeker,” was zijn antwoord. “Ik moet mijn woorden hier voorzichtig kiezen. Als ik moet kiezen tussen het christendom en islam, kies ik elke keer opnieuw het christendom. Het [christendom] lijkt mij een fundamenteel fatsoenlijke religie op een manier waarvan ik denk dat de islam het niet is.”

Natuurlijk wil de de presentatrice daarop weten wat Dawkins daarmee bedoelde. Want, jongens toch, zoiets zeggen over de islam, dat kan toch niet zomaar! “Nou ja, bijvoorbeeld als je het hebt over de behandeling van vrouwen. Het christendom is niet geweldig in dat opzicht, het heeft problemen met vrouwelijke priesters enzo, maar er is actieve vijandschap – wat gepromoot wordt door de heilige boeken van de islam. Ik heb het niet over individuele moslims die zich heel anders kunnen gedragen. Maar de doctrine van de islam – de Hadith en de Koran – is fundamenteel vijandelijk tegen vrouwen, vijandelijk tegen homoseksuelen.”

Daarop sloot hij af met de woorden: “Ik heb ontdekt dat ik het fijn vind om in een cultureel christelijk land te wonen, hoewel ik geen enkel woord van het christelijke geloof daadwerkelijk geloof.”

Het aparte hieraan is, natuurlijk, dat zelfs een man als Dawkins blijkbaar niet begrijpt dat je de cultuur van het christendom niet kunt hebben zonder het christendom zelf. “Cultureel christendom” kan alleen maar bestaan als er gelovige christenen zijn. Als je dat christelijke geloof totaal sloopt verdwijnt het culturele christendom ook.

Wat je vervolgens krijgt? Een zwart gat. En raad eens wat daar inspringt? Wat er ook maar is. In dit geval geldt in het Westen: dan krijg je dus dat de islam steeds meer een belangrijke rol gaat spelen en de rol die het christendom in het verleden speelde opeist voor zichzelf. Een vacuum kan nooit lang blijven bestaan in deze realiteit. Het moet opgevuld worden.

Het is daarom nogal frappant dat Dawkins opeens voor het ‘culturele christendom’ pleit terwijl hij er de afgelopen decennia alles aan heeft gedaan om het christendom en daarmee die cultuur te verzwakken en zelfs te vernietigen. Het echt bizarre is dat hij dát nog steeds niet inziet. Ja, het is fijn dat hij nu in ieder geval pleit voor het behoud van het culturele aspect van het christendom, and better late than never, maar het is wel vrij bizar om te zien dat hij als ‘intellectueel’ en ‘wetenschapper’ niet in staat is om in te zien dat hij zélf deels voor de huidige walgelijke situatie heeft gezorgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *