Josef Fritzl, die zijn dochter 24 jaar in een kelder opsloot en haar herhaaldelijk verkrachtte, mag dan toch worden overgeplaatst naar een gewone gevangenis. Dat heeft het Oostenrijkse gerecht bekendgemaakt. De rechter is van oordeel dat er geen gevaar meer uitgaat van de 89-jarige Fritzl.

Bron: BELGA

Vandaag om 11:50

“Als gevolg van een vorderende staat van dementie en lichamelijke achteruitgang, zijn de persoonlijkheidsstoornissen die de opsluiting van de gevangene noodzakelijk maakten” in een streng beveiligde psychiatrische afdeling “weggevallen”, oordeelde de regionale rechtbank in Krems. “Het gevaar dat van hem uitgaat is verminderd, en het is niet langer waarschijnlijk dat hij daden met ernstige gevolgen zal plegen”, klonk het.

LEES OOK. Hij lokte zijn dochter even naar de kelder. Ze zou 24 jaar geen daglicht meer zien: wie is Josef Fritzl, het ‘monster van Amstetten’? (+)

De regionale rechtbank bevestigde daarmee een eerdere beslissing van eind januari, die aanvankelijk werd tegengehouden door het hof van beroep van Wenen. De advocate van Fritzl, Astrid Wagner, had het over een “mooi succes”. Ze acht een nieuw beroep van het parket onwaarschijnlijk en de overbrenging zou er mogelijk al over twee weken kunnen komen. Vervolgens zal er een verzoek voor voorwaardelijke invrijheidstelling worden ingediend opdat Josef Fritzl volgend jaar de gevangenis zou kunnen verlaten, verklaarde ze aan het Franse persagentschap AFP.

“Als gevolg van een vorderende staat van dementie en lichamelijke achteruitgang, zijn de persoonlijkheidsstoornissen die de opsluiting van Josef Fritzl noodzakelijk maakten weggevallen”

Regionale rechtbank Krems

Geluidsdichte kelder

Josef Fritzl werd in 2009 tot levenslang veroordeeld, omdat hij in zijn woning in het Oostenrijkse stadje Amstetten zijn dochter 24 jaar lang opgesloten hield in een geluidsdichte kelder. Hij verkrachtte haar duizenden keren en verwekte zeven kinderen met haar. Een daarvan stierf kort na de bevalling. De echtgenote, die op de eerste verdieping met de rest van de familie woonde, wist volgens de autoriteiten van niets. De zaak kwam in 2008 aan het licht en veroorzaakte wereldwijd opschudding. Fritzl nam in de gevangenis een nieuwe naam aan.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *