© AFP

De Iraakse social media influencer Om Fahad is buiten haar huis in Bagdad neergeschoten, dat melden lokale media.

Laurence Torck

Bron: bbc

Vandaag om 12:14

Fahad, wiens echte naam Ghufran Sawadi is en tienduizenden volgers heeft op Tiktok, werd vrijdagavond neergeschoten in de oostelijke wijk Zayne. Het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde in een verklaring dat een “vrouw bekend van sociale netwerksites” was gedood door “onbekende aanvallers”. Fahad, wiens echte naam Ghufran Sawadi is, werd naar verluidt in haar auto neergeschoten door een persoon met een pistool die op een motor reed.

Een Iraakse veiligheidsbron vertelde het persbureau AFP dat de aanvaller deed alsof hij eten kwam afleveren. Het Amerikaanse persbureau Al Hurra meldde ondertussen dat ook een andere vrouw gewond was geraakt bij de aanval.

Veroordeeld

Vorig jaar werd Fahad veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf voor het delen van video’s die volgens de rechtbank de “bescheidenheid en publieke moraal” ondermijnden. De influencer raakte bekend door haar video’s op Tiktok waarin ze dansend te zien is op popmuziek in nauwsluitende kleding.

Haar veroordeling volgde op de lancering van een overheidscommissie om social media sites te controleren op inhoud die zij als aanstootgevend beschouwt en de verantwoordelijken te straffen.

De onafhankelijke Euro-Mediterranean Human Rights Monitor zei destijds: “De opsluiting en veroordeling door de Iraakse autoriteiten van verschillende makers van inhoud op sociale media op basis van vage beschuldigingen die de beperking van natuurlijke rechten niet rechtvaardigen, is uiterst zorgwekkend.”

Meer recentelijk is ook een vete tussen Fahad en mede-influencer Dalia Naeem geëscaleerd. Naeem – die bekend staat als “Irakese Barbie” vanwege haar vele plastische chirurgische ingrepen – had gedreigd Fahad’s vermeende relatie met hoge Irakese functionarissen aan het licht te brengen, aldus mediaberichten.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *