© BELGA

Enkele honderden activisten van milieuactiegroep Extinction Rebellion blokkeren zaterdagnamiddag de Belliardstraat in Brussel. Ze trokken doorheen de straat om uiteindelijk halt te houden aan de ingang van de Belliardtunnel, waar ze de straat bezetten. De Brusselse politie heeft de straat afgesloten en de activisten ingesloten.

Bron: BELGA

De betogers eisen een einde aan de subsidies voor fossiele brandstoffen en de implementatie van een nationaal noodplan voor de overgang naar een bloeiende, fossielvrije economie die de meest kwetsbaren en het ecosysteem beschermt, zo zeggen ze.

“Nationale en Europese overheden geven elk jaar in totaal minstens 405 miljard euro uit aan subsidies voor grote fossielebrandstofbedrijven”, zegt Bertina Maes, woordvoerder van de actievoerders. “Dat is tien keer meer dan er wordt uitgegeven aan klimaatbeleid. De Belgische overheid alleen al gaf in 2020 tussen 12,9 en 20 miljard euro uit aan subsidies voor fossiele brandstoffen. De directe subsidies bedroegen 2,4 procent van het Belgische bbp.”

“Een recent wetenschappelijk artikel voorspelt een miljard doden als gevolg van de klimaatcrisis als er niets wordt gedaan om te voorkomen dat de opwarming van de aarde de 2 graden Celsius overschrijdt”, gaat de woordvoerder voort. “In deze tijd waarin de mens de grootste oorzaak is van milieuvernietiging, waarbij de bewoonbaarheid van de aarde bedreigd wordt, komt de halsstarrigheid van de Europese instellingen en nationale regeringen bij het subsidiëren van fossiele brandstoffen neer op een misdaad tegen de menselijkheid.”

Vicieuze cirkel

In de aanloop naar de verkiezingen waarschuwen de activisten, die zich verenigd hebben onder de vlag van Stop EU Fossiele Subsidies, voor de vicieuze cirkel van de klimaatcrisis, groeiende ongelijkheid en de opkomst van extremisme.

“De versnelde verslechtering van de klimaatcrisis en het menselijk welzijn zullen de politieke ontgoocheling waar extreem rechts op voedt steeds verergeren”, zegt woordvoerder Xavier De Wannemaeker. “Op zijn beurt zal het extreemrechtse antimilieubeleid de klimaatcrisis verergeren. Zo versnellen we voortdurend onze race naar ecologische ineenstorting en brute dictatuur.”

Extinction Rebellion wijst erop dat de klimaatcrisis slechts het topje van de ijsberg is van de ecologische ineenstorting, en refereert daarbij naar het werk van het Stockholm Resilience Centre, geleid door milieuwetenschapper Johan Rockstrom. “Het SRC waarschuwt dat radicale actie dringend nodig is omdat de mensheid al zes van de negen planetaire grenzen heeft overschreden. Vier daarvan, zoals het verlies aan biodiversiteit en de stikstofcrisis, vormen nu een grotere bedreiging voor onze overleving dan klimaatverandering.”

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *