Als je ergens in huis of in de tuin een wespennest hebt zitten, dan is de kans groot dat je daar vroeg of laat overlast van ondervindt. Waarschijnlijk laat je de wespen bestrijden door een ongediertebestrijder om ermee af te rekenen. Het aantal verzoeken voor het professioneel bestrijden van wespennesten neemt in de afgelopen jaren enorm toe en momenteel bestaat het protocol nog veelal uit bestrijding met gif. Dit leidt tot onvrede van de Wespenstichting, die het bestrijden van wespennesten met gif als enige middel in twijfel trekt. De stichting pleit voor het handmatig verplaatsen van wespennesten, waardoor het gebruik van gif overbodig is. Maar hoe haalbaar is het om wespen te bestrijden zonder gif?

Laatste redmiddel

Bij het bestrijden van ander ongedierte, is het al heel gebruikelijk om in eerste instantie altijd diervriendelijke en milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden te gebruiken. Zo is er het Integrated Pest Management (IPM) systeem, dat sinds 2023 dicteert dat ratten en muizen eerst op alle andere mogelijke manieren bestreden dienen te worden en biociden slechts een uiterst redmiddel mogen zijn, nadat alle stappen van andere maatregelen aantoonbaar zijn doorlopen. De Wespenstichting vindt het dan ook een achterhaalde methode om wespen nog wel enkel met gif te bestrijden, terwijl er genoeg alternatieven zijn. De stichting pleit er dan ook voor om dezelfde werkwijze toe te passen als het gaat om het bestrijden van wespen en alleen in uiterste gevallen, als andere, diervriendelijke methoden niet hebben gewerkt, gebruik te maken van gif.

Diervriendelijke bestrijdingsmethoden

Je kunt zelf al de nodige maatregelen treffen om overlast van wespen zoveel mogelijk te voorkomen. Houd ze uit de buurt door in een hoekje van de tuin, zo ver mogelijk bij je huis en terras vandaan, een potje met zoetigheid (bijvoorbeeld fruit of een restje jam) op te hangen. Ook kun je een zak in de vorm van een wespennest in je tuin ophangen, wat er door het territoriale instinct van de wesp voor zal zorgen dat hij de plek zal willen mijden. Als er toch een nest in je spouwmuur of schuur belandt, dan kan deze in veel gevallen zonder gif effectief worden bestreden, simpelweg door hem weg te halen. Sommige gemeenten wijzen zelfs speciale plekken aan waar de wespennesten naartoe verplaatst kunnen worden, waar ze weinig overlast veroorzaken en mensen met een bordje gewaarschuwd worden.

Het nut van de wesp

Wespen zijn zelf ook goede ongediertebestrijders. Als er helemaal geen wespen meer in onze tuinen te vinden waren, zouden we dan ook last krijgen van enorme insectenplagen. Wespen speuren tussen april en september namelijk al je beplanting in de tuin af om op zoek te gaan naar rupsen, luizen en andere kleine insecten. Daarnaast zorgen ze tijdens het rondvliegen ook nog eens voor het bestuiven van bloemen. Nuttige beestjes dus, die je niet zomaar uit wilt roeien. De Wespenstichting wil niet dat het gebruik van gif voor het bestrijden van wespen strikt verboden wordt maar wel dat er, net als bij de bestrijding van ander ongedierte, eerst diervriendelijke methoden worden toegepast om de overlast van deze nuttige diertjes te beperken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *