© rr

Een zware onweerszone trekt in de nacht van maandag op dinsdag over Vlaanderen. Dat gaat gepaard met hevige buien en rukwinden. In Zwevegem werd een woning beschadigd door een windhoos.

Vooral Zuid-West-Vlaanderen kreeg het al zwaar te verduren. In Zwevegem moesten 11 bewoners uit hun appartement worden geëvacueerd nadat de zijgevel instortte tijdens een windhoos.

“We zaten in de woonkamer en plots begon het fel te regenen en te waaien”, zo getuigt bewoonster Patricia. Haar Gail ging kijken en zag plots hoe de muur scheurde en een stuk van de gevel naar beneden viel.

“Het leek wel of er rook hing en ik vond mijn dochtertje niet. Ik ben beginnen roepen. Ineens zei ze, ik ben hier mama. Ze kwam van achter de zetel”, zegt Patricia Declercq.

Er vielen gelukkig geen gewonden maar de schade is wel aanzienlijk. De brandweer kwam ter plaatse voor een noodherstelling. De bewoners werden maandagavond opgevangen in een taverne vlakbij.

© DJR

Bliksem

Maar ook over Oost-Vlaanderen trokken maandagavond felle onweersbuien. Met een opvallend fenomeen, zo stellen vele lezers vast: het bliksemt veel, maar je hoort de donder niet. Hoezo?

“Dat kan als je ver van de kern van onweer staat”, zegt weerman David Dehenauw. “Je ziet de bliksemflitsen in de verte dan wel, maar het is mogelijk dat je het gedonder niet hoort. Omdat het nog te ver weg is. Een onweer dat boven je gemeente hangt waarbij je bliksemflitsen ziet maar geen gedonder hoort, dat heb ik nog nooit meegemaakt en lijkt me ook onwaarschijnlijk.”

Het kan dus wel dat je geen donder hoort, zegt hij, maar enkel als je het onweer in de verte ziet. In het donker kan je die bliksemflitsen ver zien.

In de loop van de avond en de nacht trekt het onweer verder landinwaarts met kans op hevige rukwinden en felle buien in onder meer Vlaams-Brabant en Brussel. “Gelukkig duurt het maar kort. Kort maar krachtig”, besluit Dehenauw.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *