Help door dit met iederen die je kent op je social media te delen!

Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Adriaansens heeft de Tweede Kamer woensdag een brief gestuurd over de voortgang van de verduurzaming van de industrie.

Daarin staan enkele opmerkelijke passages. Over de elektriciteitskosten in Nederland vis-à-vis het buitenland schrijft de minister dat onderzoek bevestigt dat ‘de Nederlandse beprijzing relatief stringent is voor de industrie’.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/05/het-kabinet-lijkt-alles-op-alles-te-zetten-om-nederland-zo-snel-mogelijk-te-de-industrialiseren-1.png

Zo kent Nederland als enige van de EU-lidstaten een nationale CO2-heffing voor de industrie bovenop het EU ETS (Emissions Trading System).

Versnelling

De stapeling van beleid heeft een negatieve impact op de winstgevendheid van bedrijven. Het huidige nationale klimaatbeleid leidt bij bedrijven tot een afname in de winstgevendheid, blijkt uit het onderzoek.

Het kabinet zet in op een ambitieus klimaatbeleid en heeft als doel dat de broeikasgasemissies in 2030 met 55 procent zijn gereduceerd ten opzichte van het niveau in 1990.

Om deze doelstelling te realiseren is ook in de industrie een versnelling van het reductietempo ten opzichte van het ETS nodig, schrijft de minister.

Vooroploopt

In het Klimaatakkoord is daarom afgesproken om een CO2-heffing voor de industrie in te voeren die het nationale reductietempo borgt, zodat de Nederlandse industrie in Europa vooroploopt in de verduurzamingsopgave, aldus Adriaansens.

Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen las de brief met verbazing. “Het kabinet lijkt alles op alles te zetten om Nederland zo snel mogelijk te de-industrialiseren,” merkt hij op.

“We zijn het enige (!) land in de EU met een nationale CO2-heffing bovenop de Europese CO2-belasting. Zonder industrie geen economie. Zonder economie geen welvaart en nog meer armoede,” waarschuwt Van Houwelingen.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9
19
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *