Als je het schokkende commentaar van Tom Harris leest in The Telegraph dan kun je maar één conclusie trekken Groot-Brittannië dreigt af te stevenen om een shithole country te worden. Het commentaar, dat niet anders dan huiveringwekkend kan worden genoemd, onthult de schrijnende realiteit waarin christenen nu de meest verachte minderheid in Groot-Brittannië zijn.

Het recente incident rond David Campanale, een christelijke kandidaat voor de Liberaal-Democraten (LibDems), is slechts het laatste voorbeeld van Groot-Brittannië’s afwijzing van zijn christelijk erfgoed. Campanale werd verwijderd als parlementskandidaat in Sutton en Cheam vanwege zijn bijbelse overtuigingen. Dit laat zien hoe ver de Liberaal-Democraten zijn afgedwaald van hun eigen naam: liberalisme en democratie. In plaats van tolerantie en open debat, zien we hier een regelrechte heksenjacht op degenen die durven te geloven in traditionele christelijke waarden.

De hypocrisie wordt nog duidelijker bij het vergelijken van de behandeling van christelijke politici met die van hun islamitische tegenhangers. Mothin Ali, een raadslid in Leeds voor de Groene Partij, riep “Allahu Akbar” bij zijn verkiezingsoverwinning en noemde dit een “overwinning voor het volk van Gaza”. Hij werd niet alleen niet bekritiseerd, maar werd ook beschermd tegen kritiek die als islamofoob werd bestempeld. Dit terwijl hij zich liet ontvallen dat Israël “controle” heeft over de reguliere media en zong “From the river to the sea” tijdens een pro-Gaza-bijeenkomst.

De Britse politici, die beweren een multiculturele en diverse natie na te streven, laten een duidelijk verschil zien in hoe religies worden behandeld. Terwijl christenen openlijk worden vervolgd vanwege hun overtuigingen, worden islamitische politici niet aan dezelfde strenge normen onderworpen. Dit dubbele standaard is een fundamenteel probleem dat de kern raakt van Groot-Brittannië’s democratische waarden.

Het commentaar van Harris benadrukt de ironie en het gevaar van dit beleid. Als we in een echt multiculturele en diverse samenleving willen leven, moeten alle religies en hun aanhangers gelijk worden behandeld. Het voortdurende meten met twee maten is een teken van een falende democratie en een samenleving op het randje van chaos.

Het is tijd dat Groot-Brittannië wakker wordt en de realiteit onder ogen ziet. De politiek moet de moed tonen om de ware problemen aan te pakken en een eerlijk speelveld creëren voor iedereen, ongeacht hun religieuze overtuigingen. Alleen dan kan Groot-Brittannië vermijden de status van ‘shithole country’ te bereiken en weer een land worden waar vrijheid en gelijkheid daadwerkelijk gelden voor iedereen. Laat Groot-Brittannië een voorbeeld wezen voor Nederland hoe het niet moet. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *