© AFP

Om de opkomst bij de verkiezingen in een zuidelijke Indiase stad op te krikken, trekken lokale handelaars alles uit te kast. Van gratis taxiritjes tot pretparktickets.

Vandaag om 13:13

In India is de grootste democratische verkiezing van de wereld aan de gang. Meer dan tien procent van de wereldbevolking mag 44 dagen lang een stem uitbrengen. Maar niet alle Indiërs die dat mogen, doen dat ook effectief.

De stad Bengaluru in de zuidelijke staat Karnataka haalde in de afgelopen jaren vaak het nieuws met een opvallende lage opkomst in de stembureaus. Vrijdag mogen de inwoners van de stad hun stem uitbrengen en de plaatselijke autoriteiten hebben lokale instanties nu toegelaten om alles uit de kast te trekken om voldoende kiezers naar de stembus te lokken.

Zo zal een hotelvereniging kiezers gratis koffie, eten en fruitsap aanbieden, terwijl een populair pretpark ‘Wonderla’ kiezers korting geeft op toegangstickets. Ook zou er sprake zijn van gratis gezondheidscheck-ups. Een café in de stad geeft dan weer gratis bier aan de eerste vijftig kiezers die opdagen en een restaurant geeft 30 procent korting aan de eerste 100 kiezers. Blu-Smart, een app die het mogelijk maakt om autoritjes te delen, geeft vijftig procent korting aan mensen die binnen een straal van 30 kilometer van stemkantoren reizen en taxibedrijf Rapido biedt gratis ritjes aan oudere kiezers en kiezers met een beperking aan.

De verkiezingen in India duren in totaal 44 dagen en de resultaten worden op 4 juni verwacht.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *