Themabeeld© Getty Images

Uit een rapport van Franse experts is gebleken dat kinderen toegang geven tot schermen bijzonder kwalijke gevolgen heeft voor hun ontwikkeling. Ze roepen dan ook op tot ingrijpende maatregelen, zoals het verbieden van schermtijd voor kinderen jonger dan 3, en een verbod op sociale media voor kinderen jonger dan 11.

Bron: Le Parisien, BFMTV

Vandaag om 12:01

De experts schrijven in het rapport, dat in opdracht van de Franse regering werd samengesteld, dat ze “geschokt” zijn door hun bevindingen. “Er is een zeer duidelijke consensus over de negatieve effecten – direct en indirect – van veel naar een scherm kijken en de bijhorende sedentaire levensstijl”, klinkt het. Het gaan dan over negatieve gevolgen voor de slaapkwaliteit van kinderen, zwaarlijvigheid, “of zelfs bijziendheid”.

Sociale media noemen de experts dan weer “een risicofactor voor depressie of angst”, zeker bij kinderen met een “reeds bestaande kwetsbaarheid”. “Bovendien lijkt het niveau van blootstelling van kinderen aan pornografische en gewelddadige inhoud alarmerend”. Volgens de experts is het kijken naar schermen niet de oorzaak van neurologische ontwikkelingsstoornissen, maar ze roepen wel op tot waakzaamheid om “de versterking van dergelijke symptomen te voorkomen”.

“Roofzuchtige bedrijven”

De commissie is ook niet te spreken over de strategieën van sommige bedrijven om de aandacht van kinderen te trekken. “We zijn geschokt door wat we zagen, door de strategieën om de aandacht van kinderen te trekken. Cognitieve reflexen worden gebruikt om kinderen aan hun scherm te vergrendelen, te controleren, opnieuw te betrekken, en inkomsten te genereren”, aldus neuroloog en commissievoorzitster Amine Benyamina. “Roofzuchtige diensten van sommige bedrijven – zoals het oneindig scrollen of het automatisch starten van video’s – moeten dan ook bestreden worden.”

“Kinderen lijden onder die realiteit van hyperconnectiviteit”, klinkt het verder. “De gevolgen zijn groot: niet alleen voor hun gezondheid, hun ontwikkeling, en hun toekomst, maar ook voor de toekomst van onze samenleving en onze beschaving.”

Ingrijpende maatregelen

Om “de controle terug te krijgen” roepen de experts dan ook op tot ingrijpende maatregelen: ze raadt de Franse overheid aan om elk gebruik van schermen door kinderen jonger dan drie jaar oud zoveel als mogelijk te doen voorkomen. Bijvoorbeeld door een verbod op mobiele telefoons en televisies in kraamafdelingen, en een verbod op computers en televisies in kinderdagverblijven en kleuterscholen. Voor kinderen tussen drie en zes jaar oud zou slechts een “sterk beperkte toegang” toegelaten mogen worden, en dan enkel “met educatieve inhoud, en begeleid door een volwassene.”

Kinderen zouden volgens het rapport ook pas vanaf 11 jaar zelf over een eigen telefoon mogen beschikken, en een smartphone met internet pas vanaf 13 jaar. Toegang tot sociale media zou pas vanaf 15 jaar oud mogen, en dan nog alleen als het gaat om “ethische” bedrijven.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *