In de Tweede Kamer is er een harde clash geweest tussen Caroline van der Plas en Laurens Dassen. De BBB-leider werd namelijk he-le-maal gek van de anti-PVV en anti-democratische retoriek van de Volt-führer. Ze moest het een tijdje aanhoren, maar toen ze er écht klaar mee was stond ze op en ging ze los. En ja, dat leverde héérlijk kijkmateriaal op.

Laurens Dassen is nu al maanden aan het fulmineren tegen de PVV en dan met name tegen Geert Wilders. De PVV is een fascistische partij, een anti-democratische partij. Wat hij met het land wil doen is levensgevaarlijk. En ga zo maar door. Als je naar Dassen luistert kun je niet anders dan concluderen dat Wilders minstens net zo erg is als Adolf Hitler. Minstens.

“Ik heb lang getwijfeld of ik moest blijven zitten,” aldus Van der Plas toen ze zich niet meer kon inhouden, “maar ik ga toch wat zeggen. Want de heer Dassen en zijn partij, dat is een partij die democratie hoog in het vaandel heeft, maar de heer Dassen doet nu net alsof de heer Wilders wat geld heeft neergelegd zodat er nu 37 [PVV-Kamerleden] hier zitten.”

“Er hebben meer dan twee miljoen mensen op de PVV gestemd. Daar mag u alles van vinden. Maar dan hoor ik meneer Dassen zeggen, ‘de democratie vervaagt’ of ‘de democratische waarden vervagen’, maar eigenlijk zegt de heer Dassen hier tegen die twee miljoen mensen […] ‘jullie hebben het niet goed gedaan, jullie hebben niet goed gestemd.’ Is dát democratisch? Vindt u dat democratie?”

Daarop reageerde Dassen door te stellen dat de PVV “één man is, de heer Wilders. De PVV is in essentie ondemocratisch.” Want Wilders’ partij wordt totaal door hem geregeerd. “Eigenlijk zouden we dat al gek moeten vinden met elkaar,” mopperde Dassen vervolgens. “Dat partijen niet gewoon intern democratisch georganiseerd zijn!” Vervolgens huilde hij over oude uitspraken van Wilders, bijvoorbeeld over journalisten die hij terecht “tuig van de richel” heeft genoemd.

Van der Plas liet Dassen hier niet mee wegkomen. “Alles dat hier gebeurt in de Tweede Kamer,” legde zij uit, “wordt besloten bij meerderheid.” Het idee dat het “ondemocratisch” is, is dus per definitie flauwekul. “Wij leven hier in een democratie.” Punt.

“Hoe de heer Wilders zijn partij heeft ingericht, daar gaan wij helemaal niet over,” voegde ze daar aan toe. En vervolgens fileerde ze het gezeur over democratie van Dassen. “Vindt de heer Dassen het democratisch om te suggereren dat er een grote fout is gemaakt op 22 november? Miljoenen mensen hebben gestemd op PVV, VVD, BBB en NSC. Die mensen hebben een [bewuste] keuze gemaakt. En die worden hier nu eigenlijk […] neergezet als Gekke Henkies, die niet wisten wat ze aan het doen waren.”

Daarop beet ze Dassen toe dat die er maar eens goed over na moet denken dat hij die miljoen mensen wegzet alsof ze niet weten waar ze “mee bezig zijn.” Alsof ze dom zijn.

Zo is het maar net. Maar dat boeit zo’n Dassen niet. Deze man is namelijk antidemocratisch tot op het bot. Democratie is voor hem een middel om te winnen, om de maatschappij totaal te transformeren. Maar als dat niet op democratische wijze kan, dan gaat hij met plezier vol stalinistisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *