Wil je je gewone fiets vervangen door een elektrische? Maak je geen zorgen over je conditie! Elektrisch fietsen is net zo gezond als fietsen zonder ondersteuning. Mensen die een elektrische fiets kopen gaan namelijk vaker en verder fietsen dan met een gewone fiets. Met een elektrische fiets zit je midden in de groene zone van de bewegingsdriehoek en dat is hartstikke goed voor je gezondheid.

Wat beïnvloedt het aantal verbrande calorieën? 

Het werkelijke aantal verbrande calorieën hangt af van verschillende factoren. Zo heeft de snelheid waarmee je fietst invloed: hoe sneller je fietst, hoe meer calorieën je over het algemeen verbrandt. Ook je route speelt een rol; fietsen in heuvelachtig gebied vraagt meer inspanning. Je lichaamsgewicht telt ook mee; zwaardere mensen verbranden doorgaans meer calorieën. Tot slot beïnvloedt de mate van elektrische ondersteuning die je kiest ook hoeveel calorieën je verbruikt; meer ondersteuning betekent meestal minder calorieverbruik.

Matige fysieke inspanning

Elektrisch fietsen kost misschien minder moeite dan fietsen zonder ondersteuning, dus je verbrandt minder calorieën op zelfs de beste ebike dan op een gewone fiets. Maar omdat mensen met een e-bike vaak langere afstanden afleggen, zoals naar het werk, maakt dat het verschil in calorieverbranding weer goed. Mensen zonder elektrische ondersteuning fietsen namelijk gemiddeld 4,8 kilometer per rit, terwijl dit met een e-bike oploopt tot zo’n 9,4 kilometer. Hierdoor gebruiken e-bikers uiteindelijk meer energie over de hele rit. Dit maakt de extra hulp van de motor weer goed. Maar per kilometer vraagt fietsen op een gewone fiets natuurlijk meer energie.

Impact op conditie en beweging

Hoewel elektrisch fietsen minder inspannend is dan fietsen zonder motor, kan het nog steeds je conditie verbeteren, zeker als je eerder niet veel bewoog. Het is goed om te weten dat elk type fietsen, elektrisch of niet, goed is voor je gezondheid als je het regelmatig doet.

Veiligheidsaspecten

Hoewel elektrisch fietsen veel voordelen biedt, is er ook een groter risico op ongelukken vergeleken met een gewone fiets. Uit onderzoek blijkt dat e-bikers vaker betrokken zijn bij ongevallen. Daarom is het extra belangrijk om veilig te fietsen, vooral op drukke wegen en op plaatsen waar het wegdek slecht is.

Voor wie is een elektrische fiets geschikt?

Een elektrische fiets is ideaal voor verschillende mensen. Denk aan mensen die door gezondheidsproblemen moeilijk op een gewone fiets kunnen rijden, mensen met een drukke agenda die een relaxte fietstocht willen, werknemers die 10 tot 20 kilometer van hun werk wonen en vaak de auto nemen vanwege tegenwind of heuvels, en fietsers die veel moeten meenemen, zoals ouders met kinderen.

Dus, is het gezond?

Hoewel je op een elektrische fiets dus minder calorieën verbrandt, is het toch een prima optie om actief te blijven, zeker als je vaak lange afstanden fietst. Het is goed om te weten hoe actief je bent en om een evenwicht te vinden tussen comfort en beweging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *