Terwijl de Europese Parlementsverkiezingen naderen, laat Brussel er geen gras over groeien: de Europese Commissie heeft haar zinnen gezet op Facebook en Instagram in een poging om de invloed van eurosceptische en anti-EU partijen te beknotten. Onder het mom van het bestrijden van desinformatie en het beschermen van de Europese burger tegen Russische invloeden, werpt de EU zich op als de grote censor van het internet.
De aankondiging van een onderzoek naar Meta, het moederbedrijf van beide platforms, is niets minder dan een doorzichtige poging om de digitale arena te zuiveren van politieke meningen die de Brusselse bubbel niet welgevallig zijn. Volgens de EU schieten deze platforms tekort in het naleven van de Digital Services Act (DSA), een wettenpakket dat bedoeld is om gebruikers te beschermen, maar in de praktijk een vrijbrief lijkt te zijn voor willekeurige censuur.

“Op andere vlakken lijkt Meta juist té streng op te treden. Zo zijn politiek getinte boodschappen niet of minder zichtbaar voor andere gebruikers, terwijl niet duidelijk is waar Meta deze moderatie op baseert.”

Dat maak ik inderdaad al een hele tijd mee.

Brussel grijpt in bij Facebook en Instagram om manipulatie van Europese verkiezingen te voorkomen nrc.nl/nieuws/2024/04…

Het is opvallend hoe selectief deze ‘bescherming’ wordt toegepast. Terwijl advertenties en berichten die zogenaamde ‘deep fakes’ en desinformatie bevatten volgens de Commissie vrij spel hebben, worden politiek getinte boodschappen van met name conservatieve en rechtse gebruikers systematisch onderdrukt. Dit alles gebeurt zonder duidelijke uitleg over de criteria die Meta hanteert voor deze moderatie. Het is een schrijnend voorbeeld van hoe technologiereuzen, onder druk van overheidsinstanties, worden omgevormd tot politieke poortwachters die niet de vrijheid van meningsuiting, maar een politiek correcte agenda dienen.

Meta heeft nu vijf dagen gekregen om ‘corrigerende maatregelen’ te implementeren, anders volgen er boetes. Dit dreigement is typisch voor de manier waarop de EU haar macht uitoefent: niet door dialoog of transparantie, maar door intimidatie en sancties. Het is een gevaarlijke ontwikkeling die de fundamentele vrijheden waarop de Europese Unie zou moeten bouwen, ondermijnt.

De ironie wil dat terwijl de Commissie zich voordoet als de beschermer van de Europese democratie, haar acties in werkelijkheid een directe bedreiging vormen voor diezelfde democratie. Door kritische stemmen het zwijgen op te leggen en de publieke discussie te sturen, beïnvloedt ze de verkiezingen op een veel directere en ondemocratischere wijze dan de buitenlandse actoren die ze beweert te bestrijden.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de oorlog van de overheid tegen onze BOEREN. Jij ook? Steun het geweldige initiatief van EerlijkEten, FVD, De Dagelijkse Standaard en onze eigen trotse Nederlandse boeren dan! Bestel een mooie Box met het beste vlees, met de lekkerste groente, fruit en aardappelen van EerlijkEten en krijg al die fantastische producten DIRECT van het land van de Nederlandse boer. Geen tussenmensen er tussen in. Geen supermarkten. Geen toegevoegde hormonen. En vooral geen waardeloze vaccins die het vlees feitelijk vergiftigen! Schrijf je VANDAAG nog in!

De EU zou er goed aan doen om zich te richten op echte problemen zoals economische crises, migratiebeleid en de interne markt, in plaats van zich te mengen in de vrije meningsuiting van haar burgers. Deze laatste actie tegen Meta is een zoveelste bewijs dat Brussel niet alleen bang is voor de uitslag van de komende verkiezingen, maar ook bereid is om ver te gaan in haar pogingen om die uitslag naar haar hand te zetten. Waakzaamheid is geboden, want de vrijheid van meningsuiting staat op het spel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *