Erik de Vlieger fileert NOS: Flutjournalistiek over Duitse politie.

In een wereld waar feiten steeds vaker lijken te buigen voor sensatiezucht, heeft ondernemer en mediapersoonlijkheid Erik de Vlieger de dubieuze berichtgeving van de NOS niet onbeantwoord gelaten. Op X nam hij geen blad voor de mond om de nationale omroep te ontmaskeren over hun recente ‘onthulling’ aangaande Duitse politieagenten met vermeende rechts-extremistische opvattingen. De NOS beweert dat maar liefst ‘400 Duitse agenten gelinkt zijn aan rechts-extremisme en complottheorieรซn’. Maar wacht even, laten we even de feiten op een rijtje zetten, of wat de NOS tenminste voor feiten houdt.

Replying to @NOS

Beste NOS (tsja wat zal ik zeggen?) gekken? Of gevaarlijke gekken. Of misschien gewoon flut journalisten? Dit is 0.00015% van de politieagenten in Duitsland. Ik laat de twitteraars maar zelf een conclusie trekken:

Beschรคftigte im Aufgabenbereich Polizei je 100.000 Einwohnerโ€ฆ

De Vlieger wijst terecht op het volstrekte gebrek aan context in dit zogenaamde schokkende nieuws. Met 278.000 personen werkzaam binnen de Duitse politie, vertegenwoordigt dit aantal van 400 agenten slechts een minuscule 0.00015% van het totaal. Moeten we dit echt zien als het grote gevaar waar de NOS ons voor waarschuwt? Of zijn we getuige van wat De Vlieger perfect benoemt als ‘flutjournalistiek’?

Dit is exemplarisch voor de hedendaagse nieuwsvoorziening waarin omroepen zoals de NOS niet schuwen om verhalen op te blazen tot buitenproportionele proporties, enkel en alleen om angst te zaaien of een bepaalde agenda te pushen. In hun jacht op clicks en kijkcijfers lijkt de waarheid het eerste slachtoffer te worden.

Minister Reul en Uli Grรถtsch, respectievelijk een bewindspersoon in Noordrijn-Westfalen en hoofd van de Duitse federale politie, dragen bij aan deze angstcultuur met hun uitspraken over het gevaar van rechts-extremisten binnen de politie. Maar zonder concrete context of bewijs leidt dit soort retoriek slechts tot meer polarisatie en wantrouwen tegenover de mensen die geacht worden ons te beschermen.

De conclusie? De NOS heeft zich weer eens schuldig gemaakt aan journalistieke luiheid, door cijfers te presenteren zonder de noodzakelijke nuance. Het is makkelijk scoren over de ruggen van politieagenten, die elke dag hun leven riskeren voor onze veiligheid. De Vlieger doet wat de NOS nalaat: hij nodigt ons uit zelf conclusies te trekken, gebaseerd op volledige informatie in plaats van sensationele halve waarheden.

In deze tijd van informatie-overvloed is het cruciaal dat we alert blijven op de motieven achter de verhalen die ons worden voorgeschoteld. Dankzij kritische geesten als Erik de Vlieger worden we herinnerd aan het belang van gezond verstand en het zelfstandig zoeken naar de waarheid, ver weg van de flutjournalistiek die helaas al te vaak de boventoon voert.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *