In het telefoongesprek tussen de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe en zijn Franse tegenhanger Sébastien Lecornu werden enkele stevige uitspraken gedaan.© Belgaimage

Het bloempottengegooi tussen Frankrijk en Rusland heeft opnieuw een hoogtepunt bereikt. De respectievelijke ministers van Defensie belden vorige week over hun samenwerking op het vlak van terrorismebestrijding, maar tijdens het gesprek schoten enkele uitspraken in het verkeerde keelgat. Sindsdien gaat het van kwaad naar erger.

Sofie Geusens

Vandaag om 03:00

Het zit er al lang bovenarms op tussen Frankrijk en Rusland. De Franse president Emmanuel Macron deed de afgelopen maanden enkele stevige uitspraken over de oorlog in Oekraïne en dat kunnen ze in Rusland niet smaken. Maar een telefoongesprek op 3 april heeft de diplomatieke relatie tussen de twee naties alleen nog meer naar de rand van de afgrond geduwd.

De bedoeling was om de internationale coöperatie tegen terrorisme te versterken in de nasleep van de aanslag op een concertzaal in Moskou, waarbij meer dan 140 doden vielen. Omdat Islamitische Staat in de afgelopen maanden al meerdere aanslagpogingen had ondernomen in Frankrijk wilde het land hulp aanbieden aan Rusland in het belang van verhoogde coöperatie, klonk het aan Franse kant. De Franse minister van Defensie Sébastien Lecornu belde daarom met zijn Russische tegenhanger Sergej Sjojgoe, hun eerste directe gesprek sinds oktober 2022, voor de start van de oorlog in Oekraïne.

LEES OOK. Russische spionageschepen varen dreigend over de Noordzee: “We zijn niet in oorlog, dus kunnen niets doen”

“Barbaars en dreigend”

Maar dat gesprek ging helemaal de verkeerde kant uit. Lecornu zou bevestigd hebben dat Frankrijk geen aanwijzingen zag voor een Oekraïense link met de aanslag en vroeg daarom aan Moskou om verdere aantijgingen daaromtrent uit te laten. Sjojgoe reageerde daarop verontwaardigd: “Het regime in Kiev doet niets zonder de goedkeuring van zijn westerse toezichthouders. We hopen dat in dit geval de Franse geheime diensten er niet achter zitten.”

Een uitspraak die in Frankrijk niet in goede aarde viel. Macron noemde de opmerkingen van Rusland later “barbaars en dreigend” en voegde daaraan toe dat er “geen twijfel” bestond over inmenging van het Kremlin met betrekking tot de Olympische Spelen in Parijs.

Gesprekken gestopt

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné deed er nog een schepje bovenop en zei dat Frankrijk niet langer geïnteresseerd is in “gesprekken met Russische functionarissen”. “Het is vandaag niet in ons belang om met Russische functionarissen te discussiëren, aangezien de persberichten die naar buiten komen en de verslagen die worden gemaakt vals zijn”, verklaarde hij. Voordat Frankrijk weer met de Russen kan praten, “moeten we misschien eerst vertrouwen opbouwen, misschien vooral ontwikkelingen hebben op het militaire terrein in Oekraïne, zodat de betrekkingen kunnen worden vernieuwd. Dit is vandaag nog niet het geval”, zei Séjourné. Volgens hem is de “lange traditie van samenwerking met Rusland op het gebied van terrorisme” nu tot stilstand gekomen. (Lees verder onder de foto)

LEES OOK. Ze geven hem wat hij het hardst nodig heeft: waarom nieuwe ‘bewijzen’ voor betrokkenheid Oekraïne bij aanslag Poetin goed uitkomen

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné zegt dat er momenteel niet meer gesproken wordt met Russische functionarissen.© AFP

Rusland reageerde met enkele dagen vertraging en riep vrijdag de Franse ambassadeur Pierre Lévy op het matje om de “onaanvaardbare” uitspraken van Séjourné. Pierre Lévy “is op de hoogte gesteld van de onacceptabele aard van dergelijke uitspraken, die niets met de werkelijkheid te maken hebben”, liet de Russische diplomatie in een persbericht weten. “Wij beschouwen deze uitspraken van de Franse minister van Buitenlandse Zaken als een bewuste en weloverwogen actie van Franse zijde die erop gericht is om de mogelijkheid van een dialoog tussen de twee landen te ondermijnen.”

LEES OOK. Moskou zou Europarlementsleden met geld benaderd hebben, ook Belgische gerecht start onderzoek: “We kunnen dit soort dreigingen in ons land niet toestaan”

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde ondertussen dat de samenwerking omtrent terrorisme tussen de twee landen niet volledig opgeblazen is. “Maar het functioneert momenteel niet zoals een partnerschap zou moeten functioneren.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *