GRW, het dochterbedrijf van Schmitz Cargobull, wil maandag opnieuw aan de slag gaan bij busbouwer Van Hool. Daarmee is één deel van de doorstart alvast verzekerd.

Nina Bernaerts

Het is al enkele weken stil op de terreinen van Van Hool. Sinds 8 april is de busbouwer failliet verklaard en sindsdien blijven de poorten dicht. Maar daar zou maandag verandering in komen. GRW, dochterbedrijf van het Duitse Schmitz Cargobull, wil de productie van de industriële voertuigen weer opstarten. Dat bevestigt curator Jeroen Pinoy en Gerhard van der Merwe, CEO van GRW.

“Het was van groot belang om snel de operationele activiteiten op te starten, zowel om de lopende orders af te werken als om de kennis en expertise van de medewerkers te behouden”, zegt Merwe. “Op maandag starten we de productie opnieuw op. Dat zal in drie fases verlopen: In een eerste fase worden alle voertuigen die zich al in een eindfase bevinden, volledig afgewerkt door een beperkt aantal medewerkers. In een tweede fase worden ook onderdelen aangekocht en zelf geproduceerd. In de derde fase wordt de productie volledig opgestart en is het de doelstelling om tegen begin juni 2024 volledig operationeel te zijn. Naar verwachting zal dit gepaard gaan met een tewerkstelling tot 350 medewerkers.”

Voor die andere overnemer, het Nederlandse VDL, is er nog geen duidelijkheid. En dat heeft vooral te maken met de concurrentiewaakhond. Die buigt zich nu over het hele dossier en dat proces kan tot vier weken duren. Wel zouden er volgende week ook opnieuw mensen aan de slag kunnen gaan in de fabriek van Noord-Macedonië. VDL vestigt zijn aandacht in de eerste plaats op de Noord-Macedonische fabriek omdat er in het land geen sociale zekerheid bestaat en werknemers dus nog sneller op zoek gaan naar een andere job. Al beseft de Nederlandse groep ook dat de arbeidskrapte in ons land erg hoog is. De plannen van VDL zijn voorlopig nog niet gekend, maar er wordt verwacht dat ze initieel zullen focussen op de touringcars.

Volgens de vakbonden verlopen de gesprekken met de overnemers goed. Zowel GRW als VDL willen naar eigen zeggen niet tornen aan de loons- en arbeidsvoorwaarden.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *