Hannelore overleed na een aanrijding op dit kruispunt.© jhm/IF

Veurne/Wulpen

“Een strenge, maar rechtvaardige straf.” Dat was het oordeel van de toenmalige advocaat van W.D. (42) toen die drie maanden geleden drie jaar celstraf en vijf jaar rijverbod kreeg. De man reed onder invloed van heroïne studente Hannelore Reyniers (21) dood op haar fiets in Wulpen. En tóch vond W.D. zijn straf zelf te zwaar: hij gaat nu in beroep. “We zijn echt ontgoocheld”, reageert de familie van Hannelore.

Jelle Houwen

Op 5 februari kreeg W.D. drie jaar effectieve celstraf, vijf jaar rijverbod, 5.000 euro boete én werd hij levenslang ongeschikt verklaard om nog een auto te besturen. Een strenge straf, maar de feiten die hij pleegde waren niet min: op 18 juli vorig jaar reed hij op het kruispunt van de Koningstraat met de Langeleedstraat in Wulpen studente Hannelore Reyniers (21) uit Veurne aan. De jonge vrouw overleed. W.D. mocht daar niet rijden, reed te snel en was onder invloed van heroïne.

Rechtvaardige straf

Bovendien was de man al 14 keer eerder veroordeeld, ook bij de politierechter en ook voor druggebruik. Op het proces leek hij zelfs moeite te hebben om zijn spijt te betuigen. “U hebt een manifest gebrek aan respect voor de verkeersregels”, sneerde de politierechter in Veurne. “En door dat gebrek brengt u de fysieke integriteit van anderen in gevaar. We moeten beletten dat er in de toekomst nog gelijkaardige feiten gebeuren.”

LEES OOK. Celstraf en rijverbod voor veertiger die Hannelore (21) doodreed onder invloed van heroïne: “Manifest gebrek aan respect voor de verkeersregels”

De politierechter legde W.D. uit dat hij eventueel in beroep kon gaan, waarbij de man in de zaal zelfs zijn hoofd schudde. Ook zijn toenmalige advocaat Bart Bleyaert dacht niet aan beroep: “Deze straf is streng maar rechtvaardig.”

Erg ontgoocheld

Tóch vond W.D. zijn straf te zwaar. Hij nam een andere advocaat onder de arm en tekende toch beroep aan. “Dit was een verrassing voor ons”, zegt de papa van Hannelore woensdag, toen het beroep normaal behandeld zou worden. “We waren erg ontgoocheld dat hij blijkbaar geen schuldinzicht heeft en zijn straf niet aanvaardt. Als je een fout hebt gemaakt, geef het tenminste toe. Op deze manier blijft het rouwproces voor ons belastend en moeilijk.”

Woensdag op de zitting kreeg de familie nóg een extra klap te verwerken: er werd uitstel gevraagd, en daar was de familie niet van op de hoogte. Omdat het proces dan zou vallen in juni, terwijl de zus van Hannelore examens heeft, werd de zaak uitgesteld naar 4 september. Een nieuwe beproeving voor de familie.

W.D. was aanwezig, maar nam het woord niet.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *