© MARC HERREMANS – MEDIAHUIS

Het eerste zonnige weekend van het jaar loopt ten einde en hoewel we maandag ook nog mogen genieten van de zon, wordt het dinsdag plots tien graden frisser. “Die temperaturen zijn normaal”, zegt weerman Frank Deboosere. “We zijn het niet meer gewoon om niet warm te hebben.”

Een wandeling in de Ardennen, zandkastelen bouwen aan zee of zelfs de eerste barbecue bij vrienden: het eerste lente weekend van het jaar, met 24,1 graden Celsius als dagrecord op zaterdag, werd door heel wat Belgen goed ingezet.

Ook maandag wordt nog een aangename 21 graden voorspeld voor het binnenland maar het KMI sluit een lokale bui en zelfs een onweer in het westen van het land niet uit. Dinsdag zijn we dan helemaal terug bij af: dan zakt de temperatuur met tien graden.

“Je moet weten dat we dit weekend uitzonderlijke temperaturen gezien hebben voor de tijd van het jaar”, zegt weerman Frank Deboosere. “Dat we dinsdag een gemiddelde maximumtemperatuur verwachten van 12 à 13 graden: dat is net normaal, niet omgekeerd. Als we kijken naar de cijfers dan zien we dat de gemiddelde temperatuur voor deze dagen rond de 13 à 14 graden draait. We zitten daar dus maar een klein beetje onder, we gaan (even) terug naar de normaal van de laatste dertig jaar.”

Luchtlagen

Dat de temperatuur plots 9 à 10 graden zakt, komt omdat de verschillende luchtlagen niet goed mengen. “Je zou verwachten dat de verschillende luchtlagen geruisloos in elkaar overgaan maar dat is niet zo”, zegt Deboosere. “We hebben hier subtropische lucht die in aanraking komt met polaire lucht. Vooral op de grensgebieden van deze lagen, stapelen de regenwolken zich op. In dit geval zal dinsdag de polaire lucht winnen. Hierachter zit een koufront wat dan weer zorgt voor veel koelere lucht.”

Niet alleen frissere temperaturen, maar dus ook meer kans op buien. Het KMI spreekt zelfs van lokaal felle buien en ook een onweer wordt niet uitgesloten. Doe daar ook nog eens een vrij krachtige wind bij, door de nabijheid van de depressiekern, en het zal niet alleen gevoelig frisser zijn maar ook aanvoelen. “Maar nog eens: frisser ten opzichte van afgelopen weekend maar niet koud. De gemiddelde temperaturen zijn normaal voor de tijd van het jaar, de nachten zijn zelfs zacht. We zijn het niet meer gewoon om niet warm te hebben.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *