Help ons door dit artikel met iedereen op je social media te delen!

De eerste coronaprik was een gigantische psychologische operatie, blijkt uit vrijgegeven Wob-documenten. Er werden zorg-influencers ingezet en verpleegkundigen werden gecast op geloofwaardigheid en enthousiasme.

De influencers moesten het gevoel adresseren dat men tijdens de eerste golf ‘achteraan stond’, en nu ‘voorop moet’.

—Lees verder na dit advertentieblokje—

https://www.hetnieuwsmaardananders.nl/wp-content/uploads/2024/05/de-eerste-coronaprik-was-een-groot-toneelstuk-blijkt-nu-het-is-erger-dan-je-denkt-veel-erger-1.png

De verpleegkundigen die geselecteerd werden, dienden ‘goed het verhaal tegenover de media te kunnen vertellen’ en ‘beschikbaar te zijn voor mediaoptredens’.

Vergeet niet een mondkapje op te doen

Er werden enkele medewerkers geselecteerd om het vaccin toe te dienen. Uit de stukken: ‘Zij dienen geloofwaardig (expertise met bijvoorbeeld andere vaccinatieprogramma’s) en enthousiast te zijn, en moeten goed het verhaal tegenover de media kunnen vertellen’.

Minister Hugo de Jonge werd goed geprept, bijna op Biden-niveau, aldus data-analist Cees van den Bos, die de stukken boven water haalde.

In een memo valt te lezen: ‘Beste Hugo, vergeet niet een mondkapje op te doen gedurende het gehele bezoek’.

‘Spontane’ reactie

Voor het prikevenement waren de aanwezige media zorgvuldig geselecteerd. De NOS had het privilege van drie aanwezigen.

Het script was goed voorbereid en De Jonge werd vooraf gebrieft over de eerste ‘spontane’ reactie die de zorgmedewerkers gaven, evenals de eerste reactie van de minister.

Tegenover de media zei hij: ‘Een waanzinnig moment’. Uit de stukken: ‘Bijzonder/historisch moment’.

‘Wildwestverhalen’

Van den Bos: “De profielen van de prikkers en de eerste spontane reactie van de geprikten zal Hugo achterin de dienstauto hebben gelezen.”

De eerste personen die gevaccineerd zouden worden, kregen een script. De eerste zorgmedewerker die een prik zou krijgen, moest de volgende tekst instuderen: ‘Ik ben het verplicht naar mijn patiënten. In het begin hoorde ik veel wildwestverhalen over dat het vaccin te snel zou zijn getest, of het niet veilig zou zijn. Daardoor dacht ik even: ‘misschien wil ik dit wel helemaal niet’. Maar ik vertrouw tegelijkertijd ook op de wetenschap. Ik heb er veel over gelezen, opgezocht, en toen dacht ik: dit is veilig, dit voelt goed’.

En verder: ‘Ik vind het belangrijk om me te laten vaccineren omdat deze pandemie de hele maatschappij ontwricht. Ik denkt dat als wij ons laten vaccineren, we een groot gedeelte van hoe het was weer terug kunnen krijgen. […] Ik doe dit niet alleen voor mezelf, maar ook voor anderen’.

Mooi toneel

De media tekenden vervolgens op: ‘Verpleeghuismedewerker Elkadiri was klaar voor de prik. “Het voelt voor mij als een morele verplichting naar mijn cliënten. Als zij daardoor langer van hun kinderen en kleinkinderen kunnen genieten en de maatschappij weer normaler kan worden, draag ik daar graag mijn steentje aan bij.”

Ook de ‘prikkers’ kregen een script. Ze moesten het vaccin de hemel in prijzen.

“Mooi toneel,” aldus Van den Bos.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

5
17
stemmen

Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!

+

Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen

Aanmelden

?

+

Volg ons op ons gratis Telegram kanaal

Volg Ons

?

+

Steun ons met een vrijwillige bijdrage

Doneer

?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *