© BELGA

België ijvert binnen de Europese Unie voor een verbod op import van producten uit door Israël bezette gebieden. Dat heeft premier De Croo maandag gezegd in ‘De ochtend’ op Radio 1.

Vandaag om 09:21

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil de handel stoppen met gebieden die Israël bezet, om op die manier politieke druk uit te oefenen op het land. Het gaat bijvoorbeeld over de handel van landbouwproducten zoals dadels, olijfolie en wijn.

De Croo wijst erop dat niet enkel in de Gazastrook, maar ook op de bezette Westelijke Jordaanoever het geweld almaar toeneemt. Volgens de eerste minister is het voor de Europese landen in die omstandigheden “moeilijk om te zeggen dat we verder doen alsof er niets aan de hand is”, luidde het in radioprogramma De ochtend.

Wanneer België zo’n handelsverbod alleen zou invoeren, zou dat volgens De Croo “nul invloed” hebben. Daarom onderneemt ons land al enkele weken demarches bij andere Europese landen “om te kijken hoe we op zijn minst een grote groep landen kunnen hebben die bereid zijn om die stap te zetten”, zei de premier.

Protesten aan unief

De Croo waarschuwde Israël ook opnieuw voor een inval in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. “Dat zou dramatische gevolgen hebben voor de bevolking”, meent hij. De premier ziet dat dit ook de gemoederen in ons land beroert, bijvoorbeeld aan de universiteiten. “Moest ik vandaag student zijn, denk ik dat de kans groot is dat ik ook mijn proteststem zou laten horen.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *