© AP

Een jaar na datum heeft koning Charles een mooi aandenken ontvangen aan zijn kroningsceremonie. Alle gebeurtenissen van 6 mei 2023, de dag waarop Charles officieel werd ingehuldigd als koning van het Verenigd Koninkrijk, zijn geregistreerd op één 21 meter lange papierrol: de Coronation scroll.

Vandaag om 19:55

De kroningsrol is een Britse traditie die al meer dan 700 jaar meegaat, maar toch is er sprake van een primeur. Voor het eerst in de geschiedenis van het Britse koninkrijk werd er veganistisch papier gebruikt én komt er ook een digitale versie. Wat wel geheel volgens de traditie is: de tekst van het officiële document is nog steeds volledig met de hand geschreven. Een huzarenstukje, zeker als je weet hoe lang het is.

“Dat gaat hier kilometers door”, grapte koning Charles toen hij de 21 meter lange papierrol voor het eerst te zien kreeg. Zo’n 11.500 frivool geschreven woorden sieren het papier. Monnikenwerk van de hand van Antonia Romeo, de vertegenwoordiger van de Britse kroon bij de regering. Ze werkte 56 dagen op rij om de kroningsrol af te krijgen, zo vertelde ze aan BBC. “Het was heel intens, maar het resultaat voelt als een kunstwerk.”  (GLI)

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *