Er hangen donkere wolken boven het Mediapark. De Tweede Kamer moet op korte termijn ingrijpen om het verdwijnen van omroepen als AVROTROS, Omroep Max, WNL en PowNed te voorkomen, zo laat staatssecretaris Gräper van Media weten in een brief.

In 2027 krijgen de verschillende omroepen een nieuwe vergunning, mits zij voldoen aan de voorwaarden. Een daarvan is dat iedere omroep 50.000 leden moet hebben om zo draagvlak aan te tonen. Maar dit lijkt voor veel omroepen nog een behoorlijke opgave, die conclusie trekt ook de staatssecretaris. Het gaat hierbij vooral om WNL en PowNed die dat aantal momenteel niet hebben. Dat zou betekenen dat er een einde komt aan deze twee omroepen, mochten zij dat aantal niet binnenkort verder opkrikken.

Reken maar dat de roze PowNed-stickers en alle vage types die ooit in een reportage zijn verschenen weer op mogen komen draven om reclame te maken voor het werven van extra leden. Het probleem is echter dat als PowNed en WNL niet het aantal leden halen, dit ook gevolgen heeft voor AVROTROS en Omroep Max, aangezien zij een officieel samenwerkingsverband hebben met de omroepen.

(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met de oorlog van de overheid tegen onze BOEREN. Jij ook? Steun het geweldige initiatief van EerlijkEten, FVD, De Dagelijkse Standaard en onze eigen trotse Nederlandse boeren dan! Bestel een mooie Box met het beste vlees, met de lekkerste groente, fruit en aardappelen van EerlijkEten en krijg al die fantastische producten DIRECT van het land van de Nederlandse boer. Geen tussenmensen er tussen in. Geen supermarkten. Geen toegevoegde hormonen. En vooral geen waardeloze vaccins die het vlees feitelijk vergiftigen! Schrijf je VANDAAG nog in!

AVROTROS is dan ook not amused. “Zorgelijk, het moet gerepareerd worden daar hebben we wel tijd voor nodig. […] Anders is het mogelijk het einde voor Omroep Max, AVROTROS, PowNed en WNL, indien die laatste twee onvoldoende leden halen”. Omroep Max-chef Jan Slagter maakt zich niet druk om de situatie: “Ik ga ervan uit dat de periode met minimaal één jaar wordt verlengd. Zo niet, dan ga ik ervan uit dat de mediawet hier tussentijds over wordt aangepast. Kleine wijzigingen volgens mij kunnen altijd.”

De peildatum om het definitieve ledenaantal vast te stellen is nog niet bekendgemaakt, maar er wordt verwacht dat dit eind 2025 zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *