TTS staat voor trombose met trombocytopenie-syndroom en kan tot bloedstolsels en een te laag aantal bloedplaatjes leiden.

Het vaccin, bekend als Vaxzevria en ontwikkeld samen met de universiteit van Oxford, kan niet langer in de Europese Unie worden gebruikt nu AstraZeneca het heeft teruggetrokken, aldus de Britse krant. De aanvraag tot terugtrekking werd op 5 maart ingediend en werd dinsdag van kracht. De komende maanden zal ook in het Verenigd Koninkrijk en andere landen zo’n aanvraag worden ingediend, klinkt het. Het vaccin wordt al niet meer gebruikt in het VK.

Doden, maar ook levens gered

Er loopt een collectieve rechtszaak tegen AstraZeneca in het Verenigd Koninkrijk, aangespannen door ruim 50 vermeende slachtoffers en nabestaanden omdat gebruik van het vaccin in tientallen gevallen ernstig letsel en soms zelfs de dood zou hebben veroorzaakt.

De farmaceut gaf in een rechtbankdocument in februari toe dat het vaccin “in zeer zeldzame gevallen TTS kan veroorzaken”, zo raakte eind april bekend. Het bedrijf argumenteerde evenwel dat TTS ook zonder vaccin kan optreden en dat bij elk individueel geval een oorzakelijk verband zou moeten worden bewezen.

“Regelgevers verklaren wereldwijd consequent dat de voordelen van vaccinatie opwegen tegen de risico’s van uiterst zeldzame potentiële bijwerkingen”

AstraZeneca

Volgens The Telegraph wordt van minstens 81 overlijdens in het Verenigd Koninkrijk vermoed dat ze verband houden met de bijwerking die stolling veroorzaakt bij mensen die ook een tekort aan bloedplaatjes hadden. Er is ook sprake van honderden “ernstige verwondingen”. De krant wijst er tegelijk op dat uit onafhankelijke studies is gebleken dat het vaccin wereldwijd meer dan 6 miljoen levens redde in het eerste jaar na ingebruikname.

LEES OOK. Minstens 1,4 miljoen levens gered in Europa dankzij coronavaccins

In België stierven twee personen aan TTS na vaccinatie met COVID-19 Vaccine Janssen en met Vaxzevria, zo maakte het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) in januari 2022 bekend.

“Commerciële beslissing”

Volgens AstraZeneca is de terugtrekking een puur commerciële beslissing: het vaccin wordt niet meer geproduceerd omdat het achterhaald is nu er alternatieven zijn die werkzaam zijn tegen nieuwere varianten van het virus.

LEES OOK. Mazelen en kinkhoest zijn in opmars, maar Vlaanderen mist cruciale info: “Dit is niet het moment om blind te varen” (+)

Dat het bedrijf toegaf dat het vaccin TTS kan veroorzaken, is geen bocht, zo klonk het toen dat nieuws bekendraakte. In april 2021 werd de productinformatie al aangepast om “de mogelijkheid dat het AstraZeneca-Oxford-vaccin in zeer zeldzame gevallen een trigger kan zijn voor” TTS op te nemen.

In het verweerschrift voor de rechtbank zei AstraZeneca dat het baten/risicoprofiel van het vaccin positief was en blijft. Het bedrijf legde eind vorige maand uit dat klinische onderzoeken en gegevens uit de echte wereld bewijzen dat “het AstraZeneca-Oxford-vaccin een aanvaardbaar veiligheidsprofiel” heeft, en dat regelgevers wereldwijd consequent verklaren dat “de voordelen van vaccinatie opwegen tegen de risico’s van uiterst zeldzame potentiële bijwerkingen”.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *