Lanaken/Pelt

In het Antwerpse hof van beroep is woensdag twaalf jaar cel gevorderd tegen de Peltse arts Ruth Alen. De 47-jarige vrouw trachtte haar liefdesrivale met een insulinespuit in haar slaap te vergiftigen. Het slachtoffer schoot wakker toen Alen plots naast haar bed stond.

Geert Houben

De arts was obsessief verliefd op de muziekleraar van haar dochter. Omdat haar liefde onbeantwoord bleef, besloot ze om de vrouw van de lesgever te vergiftigen. Tijdens de muziekles wist ze de huissleutel van de man te stelen. In mei 2019 drong ze tot twee keer toe de woning in Rekem (Lanaken) binnen. Telkens wanneer de man werken was en de vrouw alleen in huis was.

Op 8 mei maakte ze rechtsomkeer op de trap toen het slachtoffer een naam riep. Exact drie weken later raakte ze tot naast het bed van slachtoffer. Het slachtoffer schrok wakker en het kwam tot een schermutseling waarbij de echtgenote van de muziekleraar zonder grote averij wist te ontkomen. “Ik wou enkel maar met haar praten”, verweerde Alen zich in de rechtbank.

Insuline en ether

Overtuigend klonk haar uitleg niet. Dat ze een spuit met insuline – wat nauwelijks sporen achterlaat – en een doek met ether in haar handen had, deed haar geloofwaardigheid geen goed. “Opdat ze zou luisteren, had ik hulpmiddelen bij om een schrikeffect te creëren”, was haar uitleg.

Zelf hield ze ook hardnekkig vol dat ze in de veronderstelling was dat het om onschadelijk fysiologisch water ging. Een misverstand als het ware. Maar er was nog meer: ze droeg een mondmasker, handschoenen, een hoodie en de schoenen van haar zoon met overtrekken. Een vreemde manier van communiceren. Daarnaast flanste ze een alibi in elkaar. Ze logde in op haar werk in het ZOL en liet er haar gsm achter om de bus naar het huis van haar rivale te nemen.

Uitspraak

De Tongerse strafrechter sprak in mei vorig jaar tien jaar cel uit. Alens advocaten, Sven Mary en Natascha Bielen, tekenden beroep aan tegen de vergiftigingspogingen. Woensdag vorderde de procureur-generaal van het Antwerpse hof van beroep twaalf jaar cel en tien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Dezelfde straf die aanvankelijk ook het openbaar ministerie in Tongeren vorderde.

Op 20 juni velt de beroepsrechter het arrest.

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *