Mensenrechtenadvocaat Amal Clooney, de echtgenote van Hollywood-acteur George Clooney, had een belangrijke rol in het onderzoek van het Internationaal Strafhof. Dat heeft nu een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de leiders van Hamas, maar ook de Israëlische premier en zijn minister van Defensie.

Karim Khan, de Britse hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), zei maandag dat hij “redelijke gronden” heeft om aan te nemen dat Benjamin Netanyahu, premier van Israël, en zijn minister van Defensie Yoav Gallant “strafrechtelijk verantwoordelijk” zijn voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Gazastrook.

Khan vroeg daarom dat het Internationaal Strafhof op basis van verzameld bewijsmateriaal arrestatiebevelen uitvaardigt tegen Netanyahu en Gallant. Maar ook drie leiders van Hamas staan op zijn lijstje. De concrete beslissing over zo’n arrestatiebevel moet echter wel nog genomen worden en dat zou naar verwachting nog verschillende maanden kunnen duren.

Maar ondertussen is er wel al wat meer informatie naar buiten gekomen over het onderzoek dat de openbare aanklager gevoerd heeft. Zo weten we nu dat mensenrechtenadvocaat Amal Clooney als speciale adviseur meegewerkt heeft aan het onderzoek.

Khan bedankte Clooney in zijn verklaring waarin hij de conclusie van het onderzoek aankondigde en beschreef haar als onderdeel van “een panel van experts in internationaal recht”, die hij had benaderd voor advies en om het bewijs in de zaak te beoordelen. “Het panel bestaat uit experts met een enorme reputatie op het gebied van internationaal humanitair recht en internationaal strafrecht”, schreef Khan.

“Nooit accepteren”

Clooney zelf ging ook nog verder in op de vraag om een arrestatiebevel. Dat deed ze in een verklaring via de Clooney Foundation for Justice, een organisatie die ze samen met haar echtgenoot George Clooney oprichtte. “Meer dan vier maanden geleden vroeg de aanklager van het Internationaal Strafhof mij om hem te helpen met het evalueren van bewijs van vermoedelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Israël en Gaza. Ik stemde toe en sloot me aan bij een panel van internationale juridische experts om deze taak op me te nemen. Samen hebben we een uitgebreid proces van bewijsbeoordeling en juridische analyse doorlopen, onder andere bij het Internationaal Strafhof in Den Haag”, staat in de verklaring. (Lees verder onder de foto)

Amal en George Clooney.© Alberto Pezzali/Invision/AP

“Ondanks onze verschillende persoonlijke achtergronden zijn onze juridische bevindingen unaniem. We hebben unaniem vastgesteld dat het hof jurisdictie heeft over misdaden die zijn gepleegd in Palestina en door Palestijnse onderdanen. We concluderen unaniem dat er redelijke gronden zijn om aan te nemen dat Hamasleiders Yahya Sinwar, Mohammed Deif en Ismail Haniyeh oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan, waaronder gijzeling, moord en misdaden van seksueel geweld”, gaat ze verder. “Wij concluderen unaniem dat er redelijke gronden zijn om aan te nemen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan, waaronder uithongering als oorlogsmethode, moord, vervolging en uitroeiing.”

Clooney kreeg al veel kritiek omdat ze zich als bekende mensenrechtenadvocaat nog niet had uitgesproken over de situatie in Gaza. “Ik heb deelgenomen in dit panel omdat ik geloof in de rechtsstaat en de noodzaak om burgerlevens te beschermen. De wet die burgers beschermt in een oorlog is meer dan 100 jaar geleden ontwikkeld en is van toepassing in elk land ter wereld, ongeacht de redenen voor een conflict”, legt ze uit.

“Als mensenrechtenadvocaat zal ik nooit accepteren dat het leven van een kind minder waarde heeft dan dat van een ander. Ik accepteer niet dat een conflict buiten het bereik van de wet valt, noch dat een dader boven de wet staat. Daarom steun ik de historische stap die de aanklager van het Internationaal Strafhof heeft genomen om recht te doen aan de slachtoffers van wreedheden in Israël en Palestina.”

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *