Vandaag heeft een aantal Nederlandse kerken besloten om het nummer ‘Europapa’ van Joost Klein op hun kerkklokken af te spelen. Dit gebeurde omdat de betrokkenen achter Klein wilden staan, die op een volstrekt belachelijke wijze uit het Eurovisie Songfestival is gezet afgelopen weekend. Maar hoewel die diskwalificatie inderdaad absurd is, is de actie van de kerkklokkenluiders nóg erger.
Kerken zijn bedoeld om God te aanbidden, niet om een Deug-boodschap uit te dragen. Dat deze instellingen nu een pro-EU liedje afspelen van iemand die vooral bekend is als publieksclown, is niets minder dan een belediging van hun eigen religieuze traditie. ‘Europapa’, een nummer dat ons nog eens duidelijk maakt hoe diep de culturele degeneratie is doorgedrongen, is totaal misplaatst in een religieuze context.

Wie heeft deze idiote actie bedacht? Natuurlijk, 3FM-dj Wijnand Speelman. Deze man riep klokkenspelers door heel Nederland op om Klein een hart onder de riem te steken. Want ja, dat is natuurlijk de hoogste prioriteit in onze samenleving: het steunen van een halfzachte artiest die uit een volstrekt irrelevante competitie is geknikkerd.

Het is tekenend voor de tijd waarin we leven. Terwijl echte problemen schreeuwen om aandacht, worden kerkklokken – symbool van een eeuwenoude traditie – ingezet om een triviaal statement te maken. Is er nog iets heilig? Of moeten we accepteren dat alles, zelfs de meest sacrale elementen van onze cultuur, worden gekaapt door het moderne Deugdenken?

En wat zegt dit over de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze actie? Zij laten zien dat ze volledig zijn losgezongen van de werkelijkheid en hun eigen tradities. Het lijkt alsof alles ondergeschikt is aan de noodzaak om ‘inclusief’ en ‘progressief’ te zijn, zelfs als dat betekent dat je de fundamenten van je eigen geloof ondermijnt.

De klokken luiden, maar niet voor een hoger doel. Ze luiden voor de verdwazing van een cultuur die zichzelf steeds verder verliest in triviale nonsens en oppervlakkig vertoon. Laat ons hopen dat dit slechts een kortstondige dwaasheid is en dat de kerken binnenkort weer zullen doen waar ze voor bedoeld zijn: het bieden van een plaats voor bezinning en aanbidding van God, niet het promoten van de nieuwste internetgrap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *