© AP

Toen de Russen het gemunt hadden op haar dorp in Oost-Oekraïne, besloot de 98-jarige Oekraïense Lidia Stepanivna Lomikovska het door Rusland bezette gebied te ontvluchten. In haar eentje legde ze te voet bijna tien kilometer af, op haar pantoffels en ondersteund door een wandelstok.

Bron: The Guardian

Vandaag om 21:40

Toen de gevechten in Ocheretyne, recht in de frontlinie in de Oost-Oekraïense Donetskregio, vorige week heviger werden en de Russen de Oekraïense troepen bestookten met drones en bommen, besloten Lidia Stepanivna Lomikovska en haar familie om na twee jaar oorlog samen weg te vluchten.

Dat ging niet zoals gepland, want in de chaos van het vertrek raakte de oude dame haar naasten kwijt. Haar jongere familieleden namen de kleinere veldwegen, terwijl Lomikovska ervoor koos om op de hoofdwegen te blijven. Zo raakte ze gescheiden van haar zoon en twee schoondochters, van wie er één dagen eerder gewond was geraakt door granaatscherven.

De kranige vrouw zette echter door, en met een wandelstok in de ene hand en een stuk hout in de andere zette ze haar tocht verder. Een hele dag liep ze zonder voedsel of water om de Oekraïense linies te bereiken. “Ik werd wakker terwijl er overal om me heen geschoten werd, zo eng”, zegt Lomikovska in een video die de politie van Donetsk verspreid heeft.

© AP

Onderweg is de vrouw naar eigen zeggen twee keer ten val gekomen, en soms moest ze haar tocht ook onderbreken om wat te slapen. “Een keer verloor ik mijn evenwicht en viel in het onkruid. Ik viel in slaap… en liep weer verder. En toen viel ik een tweede keer. Maar ik stond op en dacht bij mezelf: ik moet blijven lopen”, aldus Lomikovska.

Oekraïense soldaten merkten Lomikovska uiteindelijk op terwijl ze ’s avonds langs een weg liep. Ze droegen haar over aan de White Angels, een politiedienst die burgers aan de frontlinie evacueert. Ze werd naar een opvangcentrum overgebracht en kwam daar weer in contact met haar familieleden.

© AP

Lomikovska overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar die was in haar ervaring minder erg dan de oorlog die nu al twee jaar woedt in Oekraïne. “Geen enkel huis brandde hier af (in de Tweede Wereldoorlog, red.). Maar nu staat alles in brand. Ik heb beide oorlogen moeten doorstaan, en uiteindelijk heb ik niets meer”, aldus de hoogbejaarde vrouw.

Een kleine troost voor Lomikovska: Monobank, een van de grootste banken van Oekraïne, zal een huis voor haar kopen waar ze haar oude dag kan slijten, zo maakte Oleh Horokhovskyi, directeur van Monobank, bekend.

© AP

Door NieuwsBlad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *